Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
В деня на българската независимост тракийци от Търговище гостуваха на бесарабските българи в град Тараклия, Република Молдова

Нели Анастасова-председател на ТД „Стоян Мавродиев“, гр. Търговище

Денят на българската независимост бе повод за тържествено честване с нашите братя и сестри - бесарабските българи в град Тараклия, Република Молдова. Празникът се състоя на площада пред паметника на българския офицер, патриот и народен герой, командващ артилерията по време на Сръбско-българската война майор Олимпий Панов.

Гости на честването бяха председателят на район Тараклия г-н Иван Паслар, консулът на Република България в Тараклия - г-н Любомир Димов, представителна група от област Търговище, гр. Попово, Патриотичен клуб 45, Регионален исторически музей г-жа Магдалена Жечева, представител на в. „Знаме“ и член на Управителния съвет на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“, културни дейци.

Празникът започна с вълнуващо слово на зам. председателя на район Тараклия Александър Боримечков. Той подчерта, че в този ден, когато България се превръща в единна и суверенна държава, не може да не си спомним за наши-сънародници-бесарабци, които в различни етапи от българското Национално-освободително движение са допринесли прародината ни да бъде свободна и независима. Гордеем се с героя от Освободителната война и защитник на българската държавност тараклиеца Олимпий Панов.

Почетният председател на „Патриотичен клуб 45“  и ръководител на българската група полк. Трифон Трифонов произнесе слово, в което говори за величавия подвиг и войнската слава на офицерът майор Олимпий Панов. Той дари на Историческия музей в града реплика на бойната сабя на Олимпий Панов. Г-н Иван Паслар връчи почетна значка на полк. Трифонов.

Тържественият ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника стана на фона на българския и молдовския национални химни. В празничния ден участваха ученици от лицея с красиви национални носии и духов оркестър от ученици с гвардейски униформи.

След тържественото честване празникът продължи в къщата-музей на българските офицери Олимпий и Павел Панови. Церемонията води Нели Анастасова, председател на Тракийско дружество „Стоян Мавродиев“ в Търговище. Тя разказа, че родната къща вече е музей, който ще съхранява историята за живота и бойната слава на българските революционери и ще стане средище на бесарабските българи, живеещи в района, както и на родолюбците, посещаващи Тараклия. 

Г-н Петър Христов от гр. Попово  произнесе слово за живота и делото на Павел Панов - брат на Олимпий Панов.

В знак на почит и признателност кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов дари на къщата - музей портрет на майор Олимпий Панов и портрети на Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. Полк. Трифонов поднесе портрета и прочете Свидетелството за дарение.

Обявено бе дарението от Управителния съвет на „Патриотичен клуб 45“ – Търговище.  Неговия председател подп. Кирил Димитров поднесе и прочете свидетелството за дарение на къщата-музей -  част от спомените на капитан Константин Никифоров /министър на войната през1885 година/, поставени в 10 броя рамки с формат А-4., а също така в 4 броя рамки с биографията на майор Павел Панов.

Проф. Чампоев дари свои научни трудове, Иван Иванов-бизнесмен от гр. Русе дари портрет на Ангел Кънчев, Цветанка Дескова от името на Областното ръководство на Антифашисткия съюз в Търговище дари на училището книгата за 6-те ястребински деца - „Свидетели с лица“ от учителката Ирина Ризова.

След това Ставрофорен иконом Валентин Лазаров - архиерейски наместник на Поповска духовна околия и отец Владимир от град Тараклия извършиха водосвет на къщата - музей на братя Панови. Последва посещение пред новооткрития паметник на Васил Левски в Младежкия комплекс.

Впечатлени сме от топлия прием и добрата организация за честването на Празника на българската независимост в Тараклия. Сърдечна среща се случи и с възпитаниците на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. Те представиха своя концертна, програма. Приятно впечатлени сме от създадените условия за обучение на студентите. Красивата, съвременната сграда и учебна база, които са важен фактор за подготовката на бъдещите учители и специалисти, но най-вече за съхраняване на културата и националната идентичност на българската общност в Молдова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн