Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Даром ли идва свободата?

148 г. от Априлското въстание

Симеон Кулиш, научен секретар на ТНИ, филиал Варна

Освобождението на България от османско робство често пъти се разглежда единствено и само като следствие на Руско-турската война от 1877-1878 г. Безспорно тя изиграва огромна и решаваща роля за осъществяването на онази така бленувана от българите свобода, но картината се допълва и от активното участие на българите, особено в периода след написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски. Не случайно периодът в родната ни история XVIII-XIX век е наречен Възраждане – това е нашата духовно-политическа пролет, нашият Ренесанс. Именно по това време се полагат и основите на избавлението ни от близо петвековното иго.

Пътят ни към свободата е дълъг, трънлив, но славен, заслужен и извоюван. Още от началото на XIX век започва борбата за българска църковна независимост. Няма как да не отдадем заслуженото на Димитраки Хаджитошев, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски и стотиците други радетели на тази идея. Дългогодишните им усилия в крайна сметка се учвенчават с успех и така през 1849 г. се изгражда българската църква „Св. Стефан”, вдигната не къде да е, а в Цариград – сърцето на Османската империя. Следва Великденската акция от 1860 г., с която, макар и символично, е отхвърлена властта на цариградския патриарх. Финалният акорд е сложен на 28 февруари 1870 г. С подписания ден по-рано ферман, султан Абдул Азис учредява Българската екзархия. Първата, голяма и решителна крачка към нашата свобода, е направена. Следва да направим и втората – политическото си освобождение.

Османската империя е огромна държава, простираща се на цели три континента и макар да я наричат „болния човек на Европа”, през XVIII-XIX век тя все още има жизнените сили да устоява на капризите на историческата епоха. От една страна Източната криза е в своя разгар, а от друга, все по-голямо става желанието на балканските народи да извоюват своята свобода и независимост. Съвсем не случайно, Клио и Фортуна избират този момент и в рамките само на около половин век се ражда и развива геният на българската революционна мисъл – Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев. Към тях трябва да добавим и една плеяда войводи, знайни и незнайни български мъже и жени, включили се в осъществяването на Великото дело – да видят народа си свободен.

След множество препятствия, предателства, международни обстоятелства, идва и апогеят на националноосвободителните ни борби – Априлското въстание от 1876 г. Неговата главна цел е да извести на Европа, че тук на Балканите има един народ, който иска да счупи вековните окови на робството. Подвигът на въстаниците, на Ботев и неговата чета ги отвежда към едно място – това на величието и безсмъртието.

Макар и жестоко потушено, Априлската епопея изиграва своята роля. Отзвук има и той е сред цялата европейска демократична общност. Самият Виктор Юго ще напише: „Унищожава се цял народ! Къде? В Европа. Има ли свидетели? Само един. Кой? Целият свят“. Големият резултат, който постига Априлското въстание се изразява в това, че европейската общественост реално и ясно чува българският глас, глас за помощ, глас на непримиримост и желание за свобода!

12/24 април 1877 г. – началната дата на последния, заключителен етап на нашето политическо освобождение. Поредната Руско-турска война от 1877-1878 г., наричана често пъти от нас Освободителна, е ход от голямата политическа шахматна партия на Великите сили. Въпреки всичко, в резултат на нея, на картата на Европа се появява отново името на България, макар и не в своята цялост и етнически граници. В тази война, заедно с войниците на Руската имперска армия, се сражават и близо 10 000 български опълченци. Не може и не трябва да бъде забравена пролятата кръв на тези наши герои, отдали живота си за свободата на Отечеството, за България, за да го има нашето днес!

Историята не е просто минало, тя е нашето бъдеще, защото е памет и поука! Именно затова трябва да знаем и помним, че нашата свобода не идва даром, а е дело на десетки години борба на хиляди българи, преминали през мъките и страданията на църковната независимост, през огньовете на Априлското въстание, достигайки до върховете Шипка и „Св. Никола”, до Шейново и Стара Загора.  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн