Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха на Капитан Петко Войвода

По традиция, и тази година в деня на рождението на Капитан Петко Войвода – 18 декември, членове на Съюза на тракийските дружества в България поднесоха венци и цветя  пред паметниците и паметните плочи на българския национален герой в цялата страна.
Да отбележат паметната дата се стекоха стотици тракийци и техните деца и внуци, показвайки по този начин, че приемствеността между поколенията се опира на безсмъртните морални стожери от българската история, какъвто е Капитан Петко Войвода, за да остане тракийската кауза вечно жива и свързваща миналото и настоящето.
Припомняме, че през септември бе открит бюст-паметник на големия българин в централния градски парк на украинската столица Киев. Той бе изграден по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България  и е дело на съвместните усилия на СТДБ, на Асоциацията на българите в Украйна и на Киевската държавна администрация. Негов автор е известният български скулптор проф. Валентин Старчев.
През годината идеята за паметника, и с помощта на медиите, се превърна в общонародна инициатива, в която се включиха тракийци, живеещи в България, както и потомци на изселили се преди 200 години българи, които живеят в Украйна, много граждани, фирми и институции.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн