Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в Маджарово

На 3 октомври 2015 г. в Маджарово се проведе  Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет”, посветено на 102 - годишнина от разорението на тракийските българи.

Организатори на поклонението са Съюз на тракийските дружества в България  и община Маджарово.

Стотици потомци на тракийци, потърсили спасение в България преди 102 години, бягайки от зверствата в Тракия, заедно с членове на ръководството на СТДБ – Кр. Премянов, Кр. Беломорски, Т. Ангелов, М. Вълов, П. Мечева, Р. Вълчева, Н. Матева, К. Сарджев, Я. Янев и др., председатели на тракийски дружества от цялата страна,  представители на младежки  тракийски дружества и признателни граждани, почетоха паметта на загиналите.

Сред официалните гости на поклонението бяха народни представители и областният управител на Хасково.

Тракийският събор в Маджарово, по традиция започна с поклонение пред Пантеона на загиналите и запалване на жертвения огън от председателя на СТДБ, последвано от заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя пред бюст паметниците на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и Капитан Петко войвода.

Венци поднесоха и участниците в 3-дневния поход-поклонение по пътя на прокудените от родните им места бежанци от Беломорска Тракия, организиран от тракийци със спонсорството на доц. Ат. Щерев и организационен ръководител Д. Шалапатов.

Официалната част беше открита от изпълняващия длъжността кмет на Маджарово. Приветствени слова произнесоха Кр. Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България и проф. Илия Тодев – директор на института за исторически изследвания на БАН.

Бяха прочетени приветствени слова от Г. Костов – главен секретар на МВР, Михаил Миков-председател на БСП, Георги Иванов – кандидат кмет на Хасково и от кмета на Тополовград.

Съборът продължи с литературна програма и концерт, в който участие взеха тракийски ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от цялата страна.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн