Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
3 700 пеят и танцуват на Богородична стъпка

Над 3 700 мъже, жени и деца, влюбени във фолклора ще вземат участие в шестия по реда си събор „Богородична стъпка” на 27 август, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и община Стара Загора.

 119-те индивидуални участника и 157-те хорови и танцови групи от 51 общини на практика от цялата страна ще покажат уменията си на три сцени в курорта Старозагорски минерални бани, само на километър и половина от природния феномен Богородична стъпка.

  „Очакваме над 10 000 гости, заявка за участие на тазгодишната Улица на занаятите са подали близо 30 майстори от различни градове и села, надяваме се на хубаво време и разбира се на голям оборот за търговците ...”, коментират кметът на курорта Станчо Станчев.

Стартът на певческата и танцовата надпревара ще бъде даден веднага след водосвета за трите бронзови камбани от по 60,30 и 20 кг, които ще бъдат закачени в параклиса „Рождество Христово” в близост до мястото, където според древната легенда е оставила следа от босия си крак Божията майка.

 „Въпреки проблемите с финансирането , от община Стара Загора успяха да заделят едва 4 хиляди лева при 20 000 лв преди 6 години, се надяваме че ще продължим традицията да видим и чуем цвета на тракийския фолклор. Хората идват на собствени разноски, за съжаление не можем да платим на вече гостувалите ни групи от Гърция и Турция. Надяваме се догодина надпяването и надиграването да прерасне от еднодневно в двудневно. ..”, сподели председателката на старозагорското тракийско дружество „Одринска епопея 1912” Петра Мечева.

 Сред онези, които ще излязат на трите сцени, за да бъдат оценени от журито с председател проф. Елена Кутева, директор на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” ще бъде и 7 годишно старозагорче. Част от участниците ще представят малко известни обреди от различни райони на страната, сред тях са „Еремии” от Хисаря, „Харалабмене” от Дебелец, Седянка от село Ръжена.

Организаторите имат готовност да помогнат с учител на всеки пожелал да научи едни или други стъпки от хора и други танци, за целта са поканени представители на 15-те школи за народни танци от Стара Загора. За втори път ще се проведе и детски пленер за рисунка.

Към традиционните награди победителите в различните категории ще получат и по една реплика на старинна сребърна пафта.

/ STZ News. Bg

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн