Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Близо 4 хиляди ще пеят и свирят на култов събор

Общо 157 фолклорни състава и 119 изпълнители или близо 4 хил. певци, инструменталисти и танцьори от цялата страна, ще участват в традиционния национален събор за тракийски фолклор „Богородична стъпка”.

Празникът ще се проведе на 3 открити сцени в курорта Старозагорски минерални бани идната събота, обявиха днес инициаторите от Старозагорската община и Съюза на тракийските дружества в България.

По време на концертите хороводци от старозагорските клубове за народни танци пък щели да дават нагледни уроци край сцените на всички мераклии да тропнат българско хоро и ръченица.

Домакините от община и кметството в курорта очакват около 10 хил. любители на фолклора и поклонници  да се изсипят на събора. Той носи името на култовата местност „Богородична стъпка”, която е само 1-2 км от курорта.

Според преданието тук Божията майка, преследвана от неверници, оставила свещената си стъпка. И в най-голямата жега лятото вдлъбнатината в скалите е пълна с вода, според тълкувателите от сълзите на Богородица.

Хилядите поклонници, които идват тук от години край скромния параклис, ще бъдат зарадвани в дните на фолклорния събор и с нова камбанария от три църковни камбани, дар от тракийското дружество „Одринска епопея” в Стара Загора.

Изложение на стари майстори от занаятчийската камара и детски пленер са включени още като съпътстващи прояви за много гости на празника.

/ в. "Стандарт"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн