Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
В село Славейно ще бъде отбелязана тържествено 108-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

с.Славейно. Всяка година в село Славейно честват национални годишнини, посветени на Илинденско - Преображенската епопея. Тази година – на 6 и 7 август, отбелязват 108-та годишнина като честват и 135-годишнината от рождението на Пейо Шишманов. Пред Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Нина Карданова заяви, че след Петрова нива, Славейно е другото селище, което отдава заслужена почит на илинденци и преображенци, макар, че има други села, които също са взели участие в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. „Пейо Шишманов е първи братовчед на знаменосеца Кольо Шишманов, сега акцентираме и на 135-годишнината от рождението на Пейо Шишманов”, каза кметът.

Тя обясни, че празникът започва в 10.30 ч. с панихида в църквата, след това в 11.30 е тържествения концерт, като слово ще изнесе академик Георги Марков. Ще присъства и председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов. Вечерта е тържествената заря в 20.30 ч, а на следващия ден на „Хайдушки поляни” на гробовете където са положени костите на Кольо и Пейо Шишманови пред църквата „Света Богородица”, ще се поднесат цветя. Карданова каза още, че имат и паметник на Преображенци, където ще произнесе слово историкът Христо Гиневски. Там ще има и почетна стража. Тези два дни за нас са празнични, защото все пак не сме забравили тези участници в Илинденско-Преображенското въстание, които никак не са малко за едно село с толкова малко хора”, каза Карданова и допълни, че но по онова време в 1903 г. всяка къща в Славейно е била къща, с участници в подготовката на това въстание. Каза, че славейновци се гордеят, поддържат духа и смятат, че честванията трябва да се правят всяка година.

Карданова подчерта, че и с по-малко средства трябва да се отдава заслужена почит към тези герои. „Преди нас също е имало хора, които са поддържали този дух, в момента сме ние, след нас са деца. Гражданите на България трябва да знаят, да тачат техните деди, които са дали своя живот в името на свободата.

Даниела БОЙКОВА / Радио "Фокус" - Смолян

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн