Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Антон Киссе: Около 40 хиляди евро са необходими за изграждането на паметник на Капитан Петко Войвода в Киев

Киев. Около 40 хиляди евро са необходими за изграждането на паметник на Капитан Петко Войвода в Киев. Това каза за Агенция „Фокус” Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна във връзка с набирането на средства за изграждане на паметник на героя в Киев. По думите на Киссе – на този етап има събрани към 20 хиляди евро.

„Ние активно работим по събирането на средства както в Украйна, така и в България. Нали виждате за каква сума става въпрос, която включва само материала за изграждането на постамента и бюста. Помагат доста българи – бизнесмени от Украйна, всеки според своите възможности. Проектът бе изработен безплатно, нали разбирате, че такъв проект на паметник и съгласуването му е скъпоструващо. Голяма подкрепа получихме и от страна на Киевската градска държавна администрация. Следваща важна стъпка е паметникът да бъде включен в регистъра на Управлението по опазване на паметници на архитектурата на град Киев, което ще даде възможност занапред паметникът да бъде постоянно обгрижван”, смята Киссе. Той уточни, че се предвижда постаментът да е от червен гранит, като в началото на месец септември бюст-паметникът на Петко Войвода ще бъде официално открит и осветен.

„Мястото, където той ще бъде установен се намира в централната историческа част на столицата на Украйна, а по-точно в малка градска градина на улица „Иван Федоров”, срещу Посолството на Република Македония. Това място бе отделено с решение на градския съвет. Тук искам още веднъж да подчертая, че процедурата по разрешаването траеше близо две години като голяма помощ и съдействие оказа Посолството на Република България в Украйна, а също наши депутати и членове на комисии в Киевската градска държавна администрация. С пълна увереност може да се каже, всичко извършено дотук е в съответствие със законодателството на Украйна. Искам да изкажа специална благодарност и на г-н Красимир Премянов за активното му съдействие в осъществяването на тази голяма инициатива, която ще допринесе за българо-украински културни връзки”, коментира Антон Киссе.


Аделина Георгиева / Агенция "Фокус"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн