Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Интервю с Доц. Маруся Любчева, Почетен председател на ТД „Екзарх Антим I”

Доц. Маруся Любчева, Почетен председател на ТД "Екзарх Антим I":  "Ние нямаме право да забравим тези събития, независимо че живеем в съвсем друго време. Трябва да имаме памет за тях – защото пътят към добро бъдеще винаги минава през миналото и настоящето. "


Г-жо Любчева, тази година честваме 108 години от Илинденско Преображенското въстание, как ще отбележи тази дата бургаското тракийско дружество.
Една от най-значимите дати за тракийци – светла, защото винаги се свързва със свободолюбието на българите и тъжна, защото въстанието е удавено в кръв. Странджанският край е една от най-важните зони на въстанието – Странджанската република просъществува 26 дни!
Ние нямаме право да забравим тези събития, независимо, че живеем в съвсем друго време. Трябва да имаме памет за тях -  защото пътят към добро бъдеще винаги минава през миналото и настоящето.
По традиция ние отбелязваме датата на въстанието на Петрова нива – това е мястото , на което се е състоял конгресът, взел решение за неговото организиране. Честванията на Петрова нива се провеждат по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България.Съорганизатори сме с Община Малко Търново. Едновременно с отбелязването на годишнината се провежда и събор, в който участват много тракийски състави. Потокът от хора, които идват на Петрова нива, е организиран от тракийските организации в страната. Това е една голяма сила – и като организация, и като сплотеност. На Петрова нива се срещат поколения тракийци.

Преди дни отново бе  повдигнат  въпроса за активизиране дейността на смесената комисия и обсъждането на проблема с обезщетяването на тракийските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия и техните потомци.Като евродепутат Вие бяхте сред най-активно работещите за каузата на Тракия. Какво е според вас развитието на тази тема ?
Темата е много сложна и във времето се развива по различен начин и с различни скорости. След като  внесохме проблема за обезщетенията на тракийски бежанци в ЕП чрез една добавка в доклада за напредъка на Турция, беше създадена добра организация  на различни нива да бързо решаване на въпроса – на правителствено ниво беше създадена Междуведомствена  комисия, Държавни архиви свършиха доста работа с подкрепата на правителството тогава. Хората повярваха, че нещата могат да се случат. После дойде разочарованието от редица изказвания и действия, които обезсмислиха усилията ни. Представители на сегашното правителството – и на премиера в т.ч., върнаха нещата в изходна позиция, определяйки проблема като несъществуващ. Непремерените изказвания на Божидар Димитров  създадоха междудържавен конфликт. При последното посещение на Президента на Турция в България, българският президент отново повдигна въпроса и в общото становище се казва, че няма нерешими политически въпроси. Проблемът е обвързан с решаването на редица други съществуващи проблеми между двете страни и това го прави по-сложен, отколкото ако беше самостоятелен. Но това се оказа невъзможно.  Все пак надеждата се връща  – трябва и по-активна позиция от СТДБ , трябва и политическа воля от българското правителство. Тракийци заслужават тези действия.  Аз съм оптимист, макар да знам трудностите, през които минахме и които предстоят.

Имате ли желание да приобщите за каузата младите. Много от събитията в през годината бяха насочени към тях,какви са техните нагласи и как Вие виждате бъдещето на организацията в Бургас?
Няма организация, която да не търси подкрепата на младите. СТДБ е неправителствена организация, тя не се занимава с младежки въпроси, но  тя е организация, за която връзката между поколенията е от определящо значение. Тя е създадена с голяма кауза и това ни задължава да приобщаваме всички наследници на тракийските бежанци. Но не само тях -  каузата Тракия е общонационална и затова се стремим да привличаме младите хора – това е нашата идентичност. Много от събитията ни, през 2010 година, особено бяха свързани с мотивация на младите хора за участие в организацията – конкурсите за рисунка и есе за кап.Петко Войвода, конкурсът за Екзарх Антим І, откритите уроци в редица бургаски училища, честванията на деня на Тракия, на кап.Петко Войвода с наши училища – партньори Ние не търсим формалното членство, макар то да е много важно – търсим онези модели на работа, които са подходящи за младите хора, за да бъдат с нас.

Организацията е надпартийна но въпреки това хората членуващи в нея се интересуват от политика,предстоят избори,тракийци ще участват ли в тях и по какъв начин?
Тракийската организация е неправителствена организация и тя и няма политически цели. Но създаденият към СТДБ политически клуб Тракия има такива и той може и участва в избори. Ще участва и тази година. Основният формат е коалиционен. За всички конкретни случаи се прави организация – няма единен модел, защото тракийските организации работят по различен начин с  местните власти – някъде – добре, другаде не толкова. Всяка организация може да подкрепи  съответен кандидат в рамките на неправителствената организация, а когато  се реши, че трябва да се участва извън тази подкрепа, а по същество, тогава участва ПК Тракия.  Имаме случаи на самостоятелно участие с листи  и кандидат – кметове. Ние сме силно заинтересовани, особено  в районите с тракийско население, да взаимодействаме добре с местните власти, а където можем да участваме в изборите за кметове и общински съветници – го правим. Много е важно тракийци да имат свои представители в местната власт. 

 Какви мероприятия и  изяви предстоят до края на годината?
Тази година продължава да е годината на Екзарх Антим І и  подготвяме голямо честване  през есента. Променяме в известна степен формата на културната програма, искаме да я направим по-атрактивна. Направихме една прекрасна инициатива за Тракийските съкровища, съхранени от нашите предци – изложба на фотоси на тракийски съкровища – тракийското наследство – тя събира интереса на млади и стари в Бургас, Приморско, Царево, предстоят изложби в Средец и други  места. По-активни са жените в тракийската организация – срещите на тема „Тракийската жена – носител на духовност и ценности” също ще продължават. Клубовете работят по-активно. Създадохме  собствен хор, собствена младежка формация…

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн