Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Канят посланиците на Китай, САЩ и Армения на Петрова нива. Турция - не

Национален възпоменателен събор в местността Петрова нива се провежда днес по случай 108-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Той се организира от община Малко Търново и Съюз на Тракийските дружества в България, както и от Регионален съвет на Тракийските дружества в Бургаски регион. Новото тази година, е поканата към посолствата на всички европейски страни, както и на Русия, Китай, САЩ, Беларус, Кипър, съобщи за Burgas News председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Специална е поканата към Армения, която е особено чувствителна на тема национално освобождение. Покана има и към всичките ни съседи, с изключение на Турция.

"Нямахме време да обясним защо бихме поканили Турция на такова събитие. Деликатно е да го правим, без да имаме подходящо обяснение на доводите ни, за да не  предизвикаме политически скандал", каза Премянов. Той уточни, че са поканени традиционните приятели на България от ЕС, както и новите от НАТО. Самият Премянов ще държи реч по време на събора.

Кметът на Малко Търново Иван Иванов обясни, че общината е изпратила покани до всички институции на местно, областно и национално ниво, но няма практика да се иска потвърждение за присъствие. Това е причината да не се знае кой ще присъства на събора преди началото му. Все пак се очакват представители на всички политически групи, както и евродепутати.

Съборът се провежда ежегодно в м. Петрова нива, където е издигнат монументален паметник на преображенци. Десетки хиляди българи от Странджа, Тракия и Македония, потомци на бежанци и гости от цялата страна се събират на това свято място наречено Странджанското оборище, за да почетат паметта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Тържествата започват с богата фолклорна програма, в която участват изявени колективи, индивидуални изпълнители и инструменталисти от Странджа и Тракия. Следва отслужване заупокойна молитва в памет на загиналите, тържествена проверка-заря и вечерен фолклорен концерт.


/ Бургас Нюз

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн