Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: Красноречиви са цифрите в историческите извори за въоръжената борба в Илинденско-Преображенското въстание

София. За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват исторически извори и мемоари, чиито цифри са красноречиви. Това каза в интервю за Агенция ”Фокус” Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

„В Македония и Тракия са станали 239 сражения, в които са участвали 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозук. Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи, избити и изклани 4694 души, оставени без подслон 70 835 души, а други 30 000 били принудени да напуснат родните си огнища и да търсят спасение в България”, изтъкна Премянов. „Срещу българските стремежи за политическа свобода и национално единство противостои обаче не само военната мощ на Османската империя, но и установеният политически ред от Великите сили, скрепили с подписите си клаузите на Берлинския договор от 1878 г. При това положение пред ръководителите на освободителната борба има само една възможност – да мобилизират всички вътрешни сили на българското население в Тракия и Македония и чрез едно повсеместно въстание да привлекат вниманието на европейските държави, да активизират дипломацията на Великите сили и да принудят Османската империя да предостави политическа автономия на двете области, подчерта председателят на Съюза на тракийските дружества.

Той отбеляза, че Гоце Делчев и неговите сподвижници полагат усилия за превръщането на въстанието от повсеместно в стратегическо, т. е. в действия предимно на въстанически чети в планинските и полупланинските райони, където действията на редовната турска армия се предполага, че не могат да бъдат особено ефективни. „Срещу въстаналото население в Македония и Тракия османското правителство изпраща 300 хиляди добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Изправен пред угрозата на жестоко потушаване на въстанието, главният щаб отправя молба за помощ към българското правителство. Правителството в София, предупредено от западните велики сили за неблагоприятните последствия, които биха последвали за България при евентуална намеса, не откликва на призива. Разчитайки на собствените си сили, въстаналото население се отбранява в продължение на три месеца срещу многократно превъзхождащия го противник”, изтъкна Красимир Премянов.

Аделина Георгиева / Агенция "Фокус"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн