Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийско-странджански събор „Фолклорен венец Божура”

За 19-ти път на 28-29 май в красивата местност “Божура” в гр. Средец, се проведе тракийско-странджанския събор „Фолклорен венец”, който пази тракийските традиции, стимулира интереса и любовта на българите към богатото фолклорно наследство.

Роден от силата и красотата на странджанската песен, съборът се превърна в среща на поколенията, които показаха непреходността на тракийските песни и танци

С решение на Националния съвет на Тракийските дружества  в България от 1998 г. съборът е превърнат в Национален. Започнал като регионален, днес „Фолклорен венец Божура” претендира за един от реномираните събори в югоизточна България.

Деветнадесетият фолклорен събор е включен в Пилотен проект „Странджа” на Министерството на културата.

Съборът бе организиран от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – гр. Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец със съдействието на Министерството на културата. Фолклорният празник се проведе под патронажа на кмета на община Средец-инж. Тодор Пройков и председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн