Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Национален странджанско-тракийски събор в Средец

На 28 и 29 май в град Средец и местността „Божура” за деветнадесети път ще се съберат почитателите на странджанската и тракийска песен

Съборът се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България, Регионалния съвет на тракийските дружества – гр. Бургас, Народно читалище „Пробуда – 1897” и Общински исторически музей – гр. Средец със съдействието на Министерството на културата. Фолклорният празник се провежда под патронажа на кмета на община Средец-инж. Тодор Пройков и председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Съборът надпяване и надсвирване „Фолклорен венец-Божура” има за цел да продължи традицията на странджанско-тракийския край, да стимулира интереса и любовта към богатото фолклорно наследство. В него участват млади изпълнители и инструменталисти разпределени в четири групи – до 10 год., до 14 год., до 18 год. и представители на музикални училища и паралелки. Председател на журито ще бъде академик Петко Радев.

Деветнадесетият фолклорен събор е включен в програмата на Пилотен проект „Странджа” на Министерството на културата.

За първи път почитателите на странджанската песен ще имат възможност да се борят за специална награда „С песните на Калинка Згурова”. Конкурсът е посветен на юбилея на народната певица от село Дебелт, Средецка община, една от създателките и ревностни съхранители на Националния Странджанско-тракийски събор.

Тази година след двегодишно затишие, отново се дава възможност на млади и стари да разровят „раклата на баба” и да участват в конкурса за пълен автентичен костюм.

Финал на двудневния празник за любителите на българския фолклор ще сложи Националният фолклорен ансамбъл „Българе” с фрагменти от музикално-танцовите спектакли „Албена” и „Това е България”.

/ Besove.bg

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн