Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Откриват паметник на Петко войвода за празника на Смолян

Паметник на родопския и тракийски революционен деец Капитан Петко войвода ще бъде издигнат в Смолян, след като Общинският съвет даде съгласието си за изграждането му. Бюст-паметникът на националния герой Петко Киряков ще бъде открит за празника на Смолян през октомври.   

Идеята за вдигането на монумента е на регионалното ръководство на Съюза на тракийските дружества – клон Смолян, каза вносителят на докладната Андрей Печилков. „Отдавна сме замислили изграждането на паметник на Петко войвода, защото той е символ на истинския герой родопчанин и тракиец, и защитник на българщината в нашия край. Предлагаме видът му да бъде като мраморния бюст на бореца за българска свобода, поставен на Хълма на гарибалдийците в Рим. Ако вземем само маската, ще струва по-евтино”, обясни Печилков. Специална комисия ще реши къде да бъде поставен паметникът.

Един от видните български национални революционни дейци, отдал себе си за освобождението на България от османско иго е Петко Киряков Калоянов, познат още като капитан Петко войвода /1844 – 1900/. Справедливо е известен преди всичко като тракийски и родопски революционер и не случайно българският народ го тачи и се отнася с дълбока почит към него, заради дългогодишната му революционна дейност за свободата на България и особено за населението от Одринска Тракия и Родопите. В страната ни в негова чест са изградени над 25 паметника. Като герой Петко войвода е почетен и в чужбина. „С гордост пред световната общественост показваме паметниците в Рим, Доган Хисар – родното селище на Капитан Петко войвода /дн. Гърция/. В скоро време ще бъде открит паметник и в Киев”, каза още Печилков. По думите му родопчани свято тачат непреходното дело на бореца за свобода и хранят най-топли чувства към героя.

С особена сила са действията на войводата и неговата дружина в борбата срещу Сенклеровия бунт, разиграл се в Средните и Източните Родопи след Освобождението. В дружината на капитан Петко войвода са участвали и родопчани от Смолян и региона. Неговият щаб е бил в Чепеларе, а след това в Широка лъка.

Общинският съвет възложи на кмета на общината, съвместно с регионалното ръководство на СТДБ, да направи съответното проучване за облика на скулптурната фигура, ползвайки типов или друг проект, или да разработи нов за паметника на капитан Петко войвода в Смолян.

/ Информационен портал "Смолян Днес"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн