Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Отново за тракийските имоти

Във връзка с предстоящата през септември т. г. среща между българския премиер и турския министър председател Реджеп Ердоган, председателят на СТДБ Красимир Премянов изпрати до г-н Б. Борисов писмо с молба за включване в разговорите на темата за тракийските имоти.

В писмото се припомнят 20-годишните усилия на СТДБ, който чрез различните български правителства, Народното събрание и Европейския парламент, се опитва да постигне справедливо решение на проблема за обезщетението на тракийските бежанци и техните потомци.

Оценява се направеното по въпроса от българските депутати в ЕП и решението на Народното събрание от 8 април т.г. за тракийските имоти, но поради липсата на краен резултат, председателят на СТДБ настоява тази тема да бъде поставена за обсъждане по време на предстоящите през септември разговори с турския премиер Реджеп Ердоган.

В заключение, г-н Премянов изразява надеждата на тракийци: „В името на обществения интерес вярваме, че сегашното правителство на Република България ще прояви воля и постоянство за постигане на справедлив финал на казуса, засягащ потомците на милиони, прокудени от родния си край българи”.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн