Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Кристиан Вигенин: Имиграционният натиск придобива застрашителни размери

Анкара изрази готовност за предприемане на съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата граница

Първата среща на външните министри на България и Турция Кристиан Вигенин и Ахмет Давутоглу се проведе днес в Анкара. В рамките на разговора беше обсъден широк кръг аспекти от двустранните отношения – транспорт, енергетика, търговско-икономически връзки, сътрудничество в сферата на сигурността, туризъм и други, съобщиха от МВнР.
"Миграционният натиск в резултат от хуманитарната криза в Сирия и в региона е тема, която засяга и България и Турция. За съжаление, предизвикателствата вече са на територията на нашите две държави и само чрез съвместни и координирани действия ще постигнем по-значими резултати", заяви министър Кристиан Вигенин.

Българският външен министър подчерта, че страната ни разбира нелеката ситуация, пред която е изправено турското правителство по границата на страната със Сирия и отчита сериозните мерки, които се предприемат за овладяването й. "Въпреки усилията на двете страни имиграционният натиск към България придобива застрашителни размери, което накара българското правителство да вземе решение за изграждането на временни инженерни съоръжения по общата ни граница в най-критичния участък в района на град Елхово", каза още Вигенин.

Турската страна изрази готовност за предприемане на съвместни инициативи за подобряване на наблюдението на общата граница и ситуацията с миграционния натиск. Беше обсъден въпросът за възобновяване на работата на Централната смесена българо-турска гранична комисия, съгласно действащата между България и Турция Спогодба за предотвратяване и решаване на граничните инциденти и поддържане на държавните гранични знаци, която да набележи конкретни мерки.
Сред темите на разговора беше и въпросът за визовата либерализация Турция-ЕС, както и за визовите облекчения за турски граждани, направени от българската страна. Кристиан Вигенин подчерта пред своя колега, че допълнителни възможности на България като страна-членка на ЕС за справяне с бежанския поток би дало подписването на

Споразумение за реадмисия между ЕС и Турция. "България е поставила на най-високо политическо ниво пред европейските институции въпроса за ускоряването на изпълнението на пътната карта за визова либерализация и подписването на Споразумението за реадмисия", каза още българският външен министър.
"Ние виждаме България не само като съсед, но и като врата в транспортната, енергийната сфера и икономическите отношения с Европа. Турция също е врата, по-голяма към Близкия изток и Средиземноморието", заяви от своя страна, турският външен министър Давутоглу.

Договорено бе до края на настоящата година да бъде свикана Съвместната комисия по нерешените въпроси, сред които е и обезщетяването на тракийските бежанци. Министър Кристиан Вигенин отправи към своя колега Ахмет Давутоглу покана за посещение в България с цел продължаване на активния диалог.

http://pressadaily.bg/publication/26748-%D0%98%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8/

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн