Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в 10 годишния юбилей от създаването на читалище „Просвета” в Одрин

На 15 септември 2018 г. бе честван 10 годишен юбилей от създаването на българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ в град Одрин. Одринското просветно средище е първото читалище извън пределите на България, създадено като клон на свиленградското „Просвета 1870”.

Сред официалните гости на юбилея бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на българската и турската изпълнителни власти, на дипломатическите ни представителства в Истанбул и Одрин, кметът на Свиленград инж. Георги Манолов, областният управител Станислав Дечев, почетният председател на Съюза на читалищните дейци проф. Стоян Денчев, Краснодар Беломорски – зам.председател на ЦР на Съюза на тракийските дружества в България, стотици тракийци и читалищните дейци.

Вицепрезидентът Илияна Йотова произнесе слово, в което подчерта, че „силата на един народ е в паметта за неговата история”, засади дърво и преряза лента при откриването на новопостроената сграда на читалището.

По време на срещите си с представители на властите в Република Турция вицепрезидентът Ил. Йотова постави въпроса за възстановяване работата на смесената българо-турска комисия по нерешените въпроси, сред които е и този за имотите  на тракийските бежанци.

Кр. Беломорски поднесе поздравителен адрес от името на ръководството на СТДБ, в който се казва:

Уважаема гости, читалищни дейци и съмишленици,

Приемете моите и на ръководството на Съюза на тракийските дружества в България  най-искрени поздравления по случай 10 годишния юбилей от създаването на читалище „Просвета” в гр. Одрин - филиал на Свиленградското читалище. Читалището е уникална за България институция, която през годините е съхранила българщината. Съюзът на тракийските дружества в България високо цени дейността за поддържане огъня на знанието, за обогатяването на духовния и културен живот, за съхраняване и развиване на българските традиции и обичаи от читалище „Просвета”.

Днешният юбилей е свързан с откриването на нова сграда, което е признание за всички Вас - читалищни деятели и съмишленици, които със своя всеотдаен труд и дарения съдействате за  съхраняването на българския дух и националната идентичност.

Поднасям дълбокото си уважение към хората, свързали житейския си път с читалище „Просвета” в гр. Свиленград и Одрин, които самоотвержено са прегърнали мисията да бъдат съвременни будители. Специално внимание заслужава приноса на екипа на Българското генерално консулство в гр. Одрин, на г-н  Г. Манолов – кмет на Свиленград и на проф. Стоян Денчев. Благодарение на тяхната инициативност честваме 10 годишен юбилей на един духовен храм, чиято нова сграда откриваме днес.

Поднасям поздравления и на г-жа Мария Чакърък. Нейната упорита работа е еталон за родолюбие, а нейната всеотдайност - пример за подражание!

Пожелавам здраве, много творчески идеи и успехи в благородното читалищно дело!

Честит юбилей!

С уважение,
Красимир Премянов
Председател на Съюза на тракийските дружества в България

След официалното отбелязване на юбилея беше проведена „Тракийска среща” и концерт на  тракийски фолклорни състави от Любимец, Елхово, Одрин, Свиленград.

Празникът завърши в двора на българска църква „Св.Св.Константин и Елена” в Одрин, където за здраве и успех бе раздаден курбан.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн