Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
102 години от рождението на скулптора тракиец Стою Тодоров (1919-1997)

На 24 август, т.г., се навършиха 102 години от рождението на скулптора тракиец  Стою Тодоров, автор на паметници  на Капитан Петко войвода.

Стою Тодоров е роден на 24 август 1919 г. в село Лъджакьой (днес Лутра, Гърция) в семейството на тютюноработниците Тодор и Мара Чолакови. Детските си години прекарва в Хасково.

По време на следването си в Художествената академия в София има шанса да попива знания от творци със световна слава като Иван Лазаров, Иван Фунев, Васка Емануилова и др. Работи предимно в монументалния и портретния жанр на скулптурата. Участва в изложби у нас, в Москва, Будапеща, Дрезден, преподава на студенти, получава званието „заслужил художник“. Негови творби днес се намират в Националната художествена галерия в София, и Кърджали.

Тракийци го помнят с паметниците на Капитан Петко войвода, два от които се открояват – този в Хасково и в Борисовата градина в столицата (1955 г.).

През ноември 2019 г.,  с решение на Съюза на тракийските дружества в България и със съдействието на Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция“ бюст-паметник на легендарния войвода е поставен в Алеята на бележитите българи в София редом с паметниците на Ботев и Левски, а паметникът, дело на Стою Тодоров е преместен на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция. Табела на български, английски и гръцки език разказва за подвизите на сина на Тракия.

При неговото откриване председателят на СТДБ Кр. Премянов заявява, че поставянето на този паметник има особено символично значение, което се състои в мястото и начина, по който е поставен - с поглед на Войводата към отнетото от България Беломорие, за освобождението на което той е посветил живота си и за да напомня на гръцките власти за необяснимия им отказ да бъде увековечена неговата памет с паметник или паметна плоча в родното му място - Доган Хисар (Есеми).

Поклон пред делото на Стою Тодоров!
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн