Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
121 години от смъртта на Капитан Петко войвода

На 7 февруари 2021 г. се навършват  121 години от смъртта на Капитан Петко войвода (18.12.1844 – 07.02.1900) - символ на Тракийското организация и български национален герой.

Животът на легендарния войвода е низ от подвизи и геройства в закрила на тракийци, на бедните, сиромасите и онеправданите,  на Родопите и Беломорието. През целия си живот Капитан Петко войвода остава верен на принципа: „Свобода, равенство, братство.“

След смъртта му  родопският книжовник и биограф Стою Шишков, получава писмо от приятел на войводата, което завършва с думите:

„Неговото име ще остане със златни букви записано в историята.“

Легендарният войвода е сред колосите на национално-освободителното ни движение, заел своето трайно място в сърцата на българите.

Многобройните паметници на Капитан Петко войвода, издигнати в България, Италия и Украйна  свидетелстват за народната признателност към  делото на войводата.

На 7 февруари тракийци в цялата страна положиха цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода.

Поклонението в столицата  се проведе пред паметника на войводата в Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Тук бяха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кр. Беломорски - зам председател на Централното ръководство, проф. В. Проданов - директор на ТНИ, проф. Искра Баева, д-р Ваня Стоянова, членове на ТНИ, Ст. Начев - главен секретар на Съюза, членовете на ВК: Кирил Йорданов, Мария Божкова, Чавдар Георгиев, Величко Пачилов, проф. П. Демиров, З. Радонова, В. Стоилова и членове на софийското тракийско дружество.

Цветя бяха поднесени и пред паметника в Гоце Делчев  в София.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн