Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
СТДБ почете 141 години от Шипченската епопея

На 25 август признателна България отбелязва 141 години от героичната отбрана на старопланинския връх  Шипка, останала в историята като Шипченската епопея.

Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г. (9-13 август по стар стил) между защитниците на прохода и турската армия. Задачата на руско-българския отряд е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша. Около 7500 души под командването на ген. Столетов успяват да спрат 27 хиляди турски войници и резервна армия от 10 хиляди, като не им позволят да преминат Балкана и да се съединят с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г. и всяка година на Шипка признателните българи отдават почит на героите, загинали за свободата на България.

Честванията на връх Свети Никола тази година са под патронажа на президента и върховен главнокомандващ  Румен Радев, който прие почетния строй на Националната гвардейска част.

От името на Съюза на тракийските дружества в България бе положен венец в знак на признателност пред загиналите за свободата български и руски войни.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн