Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на Апостола

145 години от обесването на Васил Левски


На 18 февруари т.г. се навършват 145 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски (1837-1873), български революционер, основател на Вътрешната революционна организация, председател на Българския революционен централен комитет и идеолог на национално-освободителното движение. Известен като Апостол на свободата, заради разработването на стратегия за освобождението на България от османско владичество, той мечтае за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

На 19 февруари 2018 г. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” организираха отбелязването на годишнината с официални прояви.

В 17:00 ч. беше отслужена панахида в храм "Света София", а след нея се проведе литийно шествие. 

В 18.00 часа пред Паметника на Апостола започна церемонията поклонение.

Животът и делото на  големия български революционер са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества с председател Красимир Премянов, заедно с представители на Тракийския научен институт и Софийското тракийско дружество участваха в официалните прояви и положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в столицата.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн