Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Възпоменателно утро, посветено на 150-та годишнина от рождението на акад. Л. Милетич

Днес СТДБ, Тракийският научен институт, дружество „Тракия“, Македонският научен институт, Институтът за исторически изследвания – БАН  и Народно читалище „Кузман Шапкарев – 2009“ организираха възпоменателно утро, посветено на 150-годишнината от рождението на акад. проф. д-р Любомир Милетич.

Възпоменанието започна с  полагане на венци и цветя пред гроба на именития българин, оставил ярка следа със своята научна и хуманитарна дейност. В юбилейната за академик Милетич година, която емблематично съвпада със стогодишнината на описаните от него събития през 1913 г. представители на ЦР на СТДБ, на ТНИ, на МНИ, тракийски и македонски българи с дълбока почит се поклониха пред сътвореното от него в тяхна памет.

Слово за дейността на акад. Милетич произнесе председателят на Софийското тракийско дружество Н. Димитров, който припомни, че Любомир Милетич оставя повече от 400 труда, сред които книги и монографии, студии, посветени на тракийска тематика.

В изказването си Председателят на СТДБ Кр. Премянов подчерта, че в днешното бездуховно време, е изключително важно да се говори за делото на този велик българин, пое ангажимент да съдейства за поставянето на паметник на гроба му, както и за преиздаването на български и на английски език на монографията "Разорението на тракийските българи през 1913 година".

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн