Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Тракийци се поклониха пред делото на акад. Любомир Милетич

157 години от рождението на  летописеца на тракийското разорение

На 14 януари се навършват 157 г. от рождението на академик Любомир Милетич (1863–1937). Той е първият български учен, описал геноцида над тракийските българи през 1913 г. във фундаменталния труд ,,Разорението на тракийските българи”,  в която пресъздава историята на Тракия и българската трагедия през Междусъюзническата война.

Любомир Милетич е автор на 400 труда - книги и монографии, студии, рецензии и др., много от които са на немски, френски, сърбохърватски и руски. Той ни завещава редица трудове на тракийска тематика като: „За Тракия“, „Родна Тракия“, „В Македония и Одринско“, „Западна Тракия и договорът за мир в Ньой,“ „История на Гюмюрджинската република“, както и многобройните публикации и доклади, свързани с трагедията преживяна от тракийските българи през 1913 година.

Представители на Съюза на тракийските дружества в България и Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“ с председател Божанка Богданова поднесоха цветя от името на тракийци и потомците на тракийските бежанци на паметната плоча на Любомир Милетич в София на ул. „Шипка“ 21.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн