Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци засвидетелстваха почит пред делото на Христо Ботев

Днес, на 6 януари 2018 г. се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев (25 декември 1847/нов стил - 6 януари 1848). Поет, публицист, революционер, той оставя трайна следа в българската национална памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Ботев живее в изключително драматични години от историята на България, в които е пряк участник. Цялото му творчество представлява безпощаден анализ на тогавашната  реалност, а животът му е непрекъснато търсене на пътя към политическа свобода и независимост, социална справедливост и морал. Той говори  за проблемите на народа с болка, използва библейски и исторически образи, за да изобличи предателството и демагогията на властващите и на продажната интелигенция. Много от посланията на Ботевото творчество звучат актуално и днес.

Ботев е национален символ, чиито живот и творчество се открояват по начин, присъщ на гений, за когото свободата и любовта към българския народ и Отечеството са безгранични. В този смисъл той ни завеща урок по национално достойнство, който трябва да научим!

Животът и делото на Ботев са вдъхновявали тракийци в борбите им за национално освобождение. Техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества днес сведоха глави в знак на почит и положиха цветя пред паметниците на поета-революционер в цялата страна.

Пред паметника на Ботев в Борисовата градина в гр. София, се събраха много граждани, политици, общественици, сред които и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Слово за живота и делото на поета-революционер произнесе доц. д-р Тодор Чобанов - зам.кмет на Столична община. Цветя пред паметника положиха представителите на СТДБ - д-р Ваня Стоянова – научен секретар на ТНИ, Стефан Начев - главен секретар на СТДБ, Божанка Богданова - председател на Софийското тракийско дружество, признателни граждани.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн