Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в цялата страна почетоха 174-тата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода

Днес тракийци в цялата страна поднесоха венци и цветя пред паметниците и паметните плочи на българския национален герой и символ на тракийското движение Капитан Петко Войвода.

Цветя пред паметника на бележития българин в Хасково поднесоха членове на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и признателни граждани.

Представители на тракийско дружество „Тракийско сърце”  в Кърджали положиха венци и цветя пред бюст - паметника на легендарния войвода в центъра на града, открит през 1955 г. В словото си председателят на дружеството инж. Марияна Ликова припомни живота  и делото на защитника на Тракия.

Тържествено бе отбелязана 174 годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода от членовете на едноименното тракийско дружество и „НЧ Тракия 2017” в Димитровград. Произнесено бе слово за живота и делото на героя. Под звуците на песента за него, изпълнена от тракийци, бе поднесен  венец пред паметника му.

Тракийци в Ст. Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Русе, Плевен, Карнобат, Свиленград, Харманли, Казанлък, Созопол, Поморие и др. засвидетелстваха своето признание към легендарния войвода.

Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийският научен институт и Софийското тракийско дружество организираха пред паметника на войводата в София тържество, посветено на 174-тата годишнина от рождението на големия български патриот. Слово за живота и дейността му произнесе Кр. Премянов – председател на СТДБ. Паметникът на Войводата бе отрупан с цветя от тракийци, ученици и граждани.

Тази вечер честването на годишнината продължава в редица градове на страната с концерти и литературни вечери, организирани от местните тракийски дружества.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн