Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
175 години от рождението на Капитан Петко Войвода - символ на Тракийската организация

На 18 декември 2019 г. се навършват  175 години от рождението на Капитан Петко Войвода (18.12.1844 – 07.02.1900) - символ на тракийското движение и български национален герой.

Под мотото на тази годишнина и под патронажа на Румен Радев - Президент на Република България, бяха реализирани мероприятията от Програмата на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт през 2019 г.

2019 година ще остане паметна в историята на Съюза на тракийските дружества в България с поставянето на паметник на Капитан Петко Войвода на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция. При неговото откриване председателят на СТДБ Кр. Премянов заяви, че поставянето на този паметник има особено символично значение, което се състои в мястото и начина, по който е поставен - с поглед на Войводата към отнетото от България Беломорие, за освобождението на което той е посветил живота си и за да напомня на гръцките власти за необяснимия им отказ да бъде увековечена неговата памет с паметник или паметна плоча в родното му място - Доган Хисар (Есеми).

Като част от Програмата на СТДБ, на 13 декември 2019 г., в Община Варна се проведе Национална  научна конференция под надслов: „Делото на Капитан Петко Войвода – исторически и съвременни измерения“. В научния форум, организиран от СТДБ, ТНИ и неговия филиал в морската столица, с подкрепата на Община Варна, участваха авторитетни български учени, чиито разработки се радваха на заслужен интерес (подробна информация може да се прочете на сайта в рубриката СЪБИТИЯ-НАЦИОНАЛНИ).

Кулминацията в националните тържествата за 175-та годишнина на Капитан Петко Войвода ще бъде на 18 декември, в сряда, в 11.30 часа, когато държавният глава Румен Радев ще открие бюст-паметник на легендарния войвода в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София, редом с паметниците на Ботев и Левски.

Паметниците на Капитан Петко Войвода в Борисовата градина в столицата и на едноименния граничен пункт при Свиленград, станаха възможни с подкрепата на държавни институции, Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция“ и на всички тракийци, които с доброволни дарения участваха в благородното и патриотично дело.

Подробности за откриването на паметника в „Алеята на бележитите българи“ в столицата ще бъдат публикувани на сайта в рубриката: СЪБИТИЯ - НАЦИОНАЛНИ.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн