Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
176 години от рождението на Капитан Петко войвода

Интервю на Кр. Ангелов с Кр. Премянов - председател на СТДБ, програма „Хоризонт“ за Кърджали на БНР

Г-н Премянов, как СТДБ отбеляза 176 годишнината от рождението на Капитан Петко войвода?


Кр. Премянов:  В нашата организация имаме традиция тази дата да се отбелязва по подобаващ начин. Петко Киряков Калоянов (18.12.1844 – 07.02.1900), известен като Капитан Петко войвода, е български национален герой, която се издига до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите. Животът на легендарния войвода е низ от подвизи и геройства в закрила на тракийци, на бедните, сиромасите и онеправданите,  на Родопите и Беломорието. Той е сред колосите на национално-освободителното ни движение. След смъртта му, родопският книжовник Стою Шишков, получава писмо от приятел на войводата, което завършва с думите:

„Неговото име ще остане със златни букви, записано в историята“.

Многобройните паметници на Капитан Петко Войвода, издигнати в България, Италия и Украйна  свидетелстват за народната признателност към  делото на войводата. Припомням, че по повод 175 години от рождението на войводата, през ноември и декември 2019 г., по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, със съдействието на Столична община, Община Свиленград, Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция“ и с доброволните дарения на тракийци от цялата страна, бяха открити два паметника на големия българин  - на държавната граница на Република България при едноименния граничен пункт с Гърция и в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София, редом с паметниците на Ботев и Левски. Днес,  двата паметника бяха отрупани с цветя от тракийци. Представители на ръководството на СТДБ и на ТНИ положиха цветя пред паметника на Войводата в „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина.

По традиция, и тази година представителни групи на Съюза на тракийските дружества в България почетоха войводата и поднесоха венци и цветя  пред паметниците, паметните плочи и паметните места  в цялата страна. В Хасково, Свиленград, Стара Загора, Димитровград, Варна, Велико Търново, Русе Бургас, Ямбол, Кърджали, Крумовград, Пловдив, Търговище, Маджарово и др., тракийци  почетоха паметта му, показвайки по този начин, че приемствеността между поколенията се опира на безсмъртните морални стожери от българската история, какъвто е Капитан Петко войвода, за да остане тракийската кауза вечно жива, свързваща миналото и настоящето.

Петко войвода ни завеща да бъдем приятели на Русия и да демонстрираме толерантност и човечност към всички граждани на България, независимо от тяхната етническа и религиозна принадлежност.

Какво би казал Петко войвода за спора с Република Северна Македония?

Кр. Премянов: Ще си позволя да цитирам думите на П. Хилендарски:

О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език?“

Най-добрият отговор на тези спорове са дадени от Илинденско - Преображенското въстание. В далечната 1903 г. тракийци, събрани на Петрова нива решават да помогнат на своите братя българи, започнали въстание в географска област Македония. 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн