Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
87 години от подписването на Ангорския договор

Днес се навършват 87 години  от подписания през 1925 г. Ангорски договор между България и Турция. Днешната годишнина ни напомня, че историята е завещала на България един нерешен проблем, свързан с геноцида, осъществен от Турция над тракийските българи, лишени от възможността да живеят в родните си места. Несправедливостта тегне и до днес върху хилядите потомци на  тракийци, прокудени от бащините огнища, чиито имоти са заграбени от Турция.

Съюзът на тракийските дружества в България (СТДБ) последователно и настоятелно отстоява необходимостта от обезщетение на тракийските бежанци,  не само като имуществен проблем, но и като проблем за защита на човешките права на тракийски българи, чиито имоти в Източна Тракия и Мала Азия са заграбени от Турция .

Проблемът е поставян от СТДБ пред президенти, министър-председатели, председатели на Народното събрание, министри, депутати, политици. Тракийската организация успява да го превърне от общонационален в международен. През 2008 г. по предложение на Съюза на тракийските дружества в България, направено от евродепутатите Маруся Любчева и Евгени Кирилов, Европейският парламент приема резолюция, с която обвърза членството на Турция в ЕС с обезщетенията за имотите на тракийските българи, т.е. със законните права на наследниците им. Резолюцията на ЕП от май 2008г. призова Турция да засили диалога с България по въпроса за уреждане на имуществените права на тракийските бежанци и техните наследници.

На 29 септември 2012г. участниците в Националното тракийско поклонение в Маджарово приеха Декларация до председателите на парламентарни групи в 41-то НС, до Президента и Министър председателя на Република България, в която настояват да бъде възстановена историческата истина и справедливост.

За съжаление към днешна дата около 800 000 тракийци продължават да чакат разрешение на въпроса за имуществените си права.

В днешния ден СТДБ за пореден път призовава българските институции и отговорни фактори да проявят държавническо мислене и да направят необходимото за придвижване на диалога с турската страна, която трябва да обезщети тракийци и техните наследници.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн