Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Акад. Георги Марков - член на ТНИ пред Радио „Фокус”: Въпреки съветите за помирение с Македония, няма да дадем Илинденско-Преображенското въстание

с. Славейно Илинденско–Преображенското въстание е било въстание на българите, а не както някоя държава със столица Скопие се опитва да си присвои това историческо събитие. Това е въстание на българския народ. Това заяви историкът акад. Георги Марков пред присъстващите на честването на 110-та годишнина от въстанието в родопското село Славейно, предаде репортер на Радио „Фокус” - Смолян.

През последните няколко седмици този въпрос се разисква от политиците, спрягат се и историците. „От Скопие предлагат да разделим въстанието така, както те отдавна го фалшифицират, че в Македония имало Илинденско въстание, в Одринска Тракия имало Преображенско въстание. Но това въстание се подготвя от една българска вътрешна революционна организация, има общи герои и това е въстание е на българите”, заяви академикът Георги Марков.

Въпреки съветите на Брюксел за историческо помирение, ние няма да си дадем въстанието, тъй като това е едно българско въстание и част от българската история, а не от някаква Македонска история, каза още историкът.

/Павлина ЧАВДАРОВА, Агенция "Фокус"
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн