Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Президентът Румен Радев удостои Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен

Днес, на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция Президентът Румен Радев удостои отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен.

Александър Чъкърък бе предложен за удостояване с високото звание от Съюза на тракийските дружества в България, за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Чъкърък е член на Върховния комитет на СТДБ и работи всеотдайно за защита на българщината и тракийската кауза.

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на СТДБ Красимир Премянов, заместник – председателят на ЦР на СТДБ Краснодар Беломорски, генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров.

Отец Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ в Одрин и семинария в Пловдив. Има диплома за магистър по богословие от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин, Турция.

Той и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно поддържат и стопанисват българската църква в Одрин. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазването и реставрирането на храма.

Отец Чъкърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на християнската вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици тракийци и граждани за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св.св. Константин и Елена“.

С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма +Св. Георги“ е открит филиал на читалище „Просвета – 1870“ в Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“. В него много деца изучават български език.

С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържането на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн