Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Нонка Матова, кандидат-кмет на Пловдив: Искаме да върнем старата слава на града като стопанско и културно средище

Генерал-майор Нонка Матова, заслужил майстор на спорта, председател на Тракийско дружество - Пловдив, част от Съюза на тракийските дружества в България пред Агенция „Фокус” за предизборната кампания в община Пловдив. Нонка Матова е номинирана за кандидат-кмет на Пловдив и водач на листата на Политически клуб „Тракия”, функция на Съюза на тракийските дружества в България, член е на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България. Притежател е на над 600 медала от спортни състезания – спортна стрелба с пушка. Има 11 световни рекорда в стрелба с пушка , от които два са в категория – мъже, 11 европейски рекорда в стрелба с пушка, от които два – в категория мъже. Многократен рекордьор на Регион Балкански полуостров и Република България..

Фокус: Как премина вашата предизборна кампания?
Нонка Матова: Съюзът на тракийските дружества като една от най-старите граждански организации прецени, че трябва да поеме своята отговорност, влизайки в управлението на населените места. В момента ние наблюдаваме едно шаблонизиране, политическо, чиновническо мислене, без да се отчитат отново интересите на гражданските общества, на самите граждани, на семействата. Оказа се, че статуквото отново се е запазило, оказа се, че отново не се чува гласът на гражданските организации, поради което ние поискахме промяната в Пловдив. Кампанията върви нормално, хората посрещат с много сериозен интерес тази кандидатура на тази изключително стара организация чрез нейната функция Политически клуб Тракия. Надяваме се на успех, разбира се.
Фокус: От срещите, които проведохте в рамките на кампанията – какви проблеми поставят хората за решаване?
Нонка Матова: Хората поставят все едни и същи въпроси, като това означава, че те не получават отговори, не получават решения на поставените проблеми. Това означава, че има едно статукво, в което няма развитие. Поради тази причина в нашата програма ние сме поставили определени приоритети. Обществото вече се наслуша на обещания, които се дават, без да има решение.
Фокус: Вие на какво сте заложили, ако станете кмет на Пловдив?
Нонка Матова: На една дългосрочна програма, която не е само мандат за мандат, за да може Пловдив да върви плавно напред. Като много важен приоритет сме заложили борбата с корупцията. Не искаме да има съсредоточаване на властта в зоните, само в едни ръце. Искаме да има устойчиво развитие на града, развитие на икономиката, работни места, транспорт, усвояване на еврофондовете. Искаме да развием бизнеса, да има работни места за хората, да направим общи европейски координирани работни проекти за създаване на кооперирани производства, да има гаранции за хората, включително и за произведената продукция. Искаме да върнем старата слава на Пловдив като стопанско и културно средище.
Фокус: Имаше наскоро финансова проверка на общината, която показа определени нарушения, притеснява ли Ви ако станете кмет – какво ще заварите?
Нонка Матова: Ние ще вървим напред. Това, което е ставало в община Пловдив може да служи само като ориентир. Ние имаме своите поставени задачи и гарантирани решения за развитие на Пловдив като културно-историческо средище, като един вечен град. Искаме да експонираме подземния античен Пловдив, за да може да стане достояние на много хора в света, да стане една постоянно действаща културна столица, а не борбата да е от година за година. Или битката да е за София за културна столица. Пловдив е вечен град.
Знаем, че няма заложен бюджет за следващата година, но това не ни притеснява.
Разчитаме на това да бъдем основни участници в направата на Закона за местно самоуправление, на Закона за местните данъци и такси, на Закона за устройство на територията, който също трябва да бъде преработен във връзка с новите дадености и европейските директиви.
Фокус: До момента толерантно ли се води кампанията, какви са наблюденията Ви?
Нонка Матова: Как може да бъде коректна една кампания, в която няма равен старт? Ние тръгваме със собствения ресурс на гражданското общество, който е несравним с огромните субсидии, които получават политическите партии. Тези субсидии в момента настройват хората. Виждате – огромните билбордове, множеството плакати, които висят навсякъде из града. Ако тези средства се бяха дали за неговото развитие, за социални дейности, биха могли да се направят много неща, това са много милиони.
Фокус: А между кандидатите за кметското място толерантно ли се води кампанията?
Нонка Матова: Кандидатите се стремят да се запази статуквото, отново да бъдат във властта, независимо от това успешен ли е бил предходният мандат. Стои въпросът какво тези хора ще направят за следващия мандат, какво ги подбужда да искат да управляват един такъв важен град като Пловдив – центъра и символа на Тракия. Това е знаков град за България.
Фокус: От интервютата, които направихме с много-кандидат кметове, основни проблеми в общините се явяват безработицата и лошата инфраструктура. Как стои въпросът в Пловдив?
Нонка Матова: По същия начин. Проблемът навсякъде е еднакъв. Ние залагаме развитие на икономиката, създаване на собствени общински предприятия, започвайки, разбира се от транспорта. В този сектор има много ниска усвояемост от европейските фондове, едва 1 % за такъв знаков град като Пловдив. Оказа се, че проблемът е липсата на общинско предприятие „Автотранспорт”, който да усвои 100 %-ия грант, който се дава от Европейския съюз.
Община Пловдив би могла да участва в кооперирани производства с други страни, с други общини. Залагаме на съвсем реални програми, които да донесат работни места.
Фокус: Притеснява ли Ви Вас лично, че може да има подмяна на вота, имате ли сигнали за нарушения?
Нонка Матова: Коментирам в момента само неща, които са легални и не мога да отговарям за нелегални процеси.
Така се коментира в общественото пространство и се създаде отново от партиите може би вследствие на тези огромни субсидии, които получават. Това са лесни пари, които се получават лесно от данъкоплатеца. Насложи се едно мнение, че за да се участва в изборите, то трябва да бъде платено.
Фокус: Какво очаквате от вота в неделя?
Нонка Матова: Надяваме се пловдивчани да направят правилния избор, а именно бюлетина номер 50 за кмет и листа общински съветници на Политически клуб „Тракия”. Това е формулата, през която гражданското общество отново да влезе и да управлява процесите
Надявам се гражданският сектор отново да поеме своите ансамбли, своите читалища, библиотеки.

/Агенция „Фокус”


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн