Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Нонка Матова: Проблемите на Пловдив са идентични с тези на други населени места - липса на държавност и сигурност

Генерал майор Нонка Матова, заслужил майстор на спорта, председател на Тракийско дружество - Пловдив, част от Съюза на тракийските дружества в България пред Агенция „Фокус” . Нонка Матова е номинирана за кандидат-кмет на Пловдив и водач на листата на Политически клуб „Тракия”, функция на Съюза на тракийските дружества в България, член е на централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България. Притежател е на над 600 медала от спортни състезания – спортна стрелба с пушка. Има 11 световни рекорда в стрелба с пушка , от които два са в категория – мъже, 11 европейски рекорда в стрелба с пушка, от които два – в категория мъже. Многократен рекордьор на Регион Балкански полуостров и Република България.Фокус: Кандидат сте за кмет на Пловдив, защо решихте да се включите в кампанията за местните избори?
Нонка Матова: Съюзът на тракийските дружества в България е много стара организация от 1896 година. Винаги е участвал и форматирал държавата като формула на обществото. В рамките на последните години наблюдаваме едно безвремие, отбутване на обществото от процесите, политическо говорене, което ни казва, че не е работа на обществото да се намесва в определени политически процеси за развитие на държавата, което породи и определени събития.

Днес наблюдаваме такива събития, които рядко сме наблюдавали през годините. Предусещайки цялото това обществено напрежение, организацията реши, че трябва да действа чрез своя инструментариум, а именно Политически клуб „Тракия”. Това е партията на Съюза на тракийските дружества, регистрирана по Закона за политическите партии в България. Чрез нея гражданската организация може да изразява вота на гражданите. Всички заедно биха могли да работят за бъдещето на Тракия, за бъдещето и развитието на град Пловдив, на България.

Фокус: Какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет?
Нонка Матова: Това безвремие, това безверие, този мълчалив и вече активен обществен протест, изкривяването на действителността, включително и законовата подредба в България, незнанието и неможенето да бъдат овладени процеси. Ако беше овладян с превенция предварително, обществото само да беше взело отношение и държавата да го беше подпомогнала, гарантирайки му сигурността във всичките й аспекти, тогава нямаше да има напрежение в България.

Когато говорим за сигурност, то тази сигурност е всякаква – и икономическа, и финансова, и фактическа. Човекът иска работа, иска гаранция за своя хляб, за да храни своето семейство, иска вкъщи да му е спокойно, да знае, че детето му ще се прибере живо и здраво, че няма да намери дома си обран, да знае, че има добри съседи. Българинът беше свикнал да оставя вратата си отворена за гости, но вече в последните години демокрация нещата се измениха.

Фокус: Има напрежение в Катуница, което се пренесе в Пловдив, в други градове на страната. Как бихте коментирали ситуацията там?
Нонка Матова: Събитията в Катуница са ярко отражение на пълната липса на държавност, особено в последните години и шокират всички нас. Това показва, колко е дълбока пропастта на безвремието. Ние се намираме в един процес на демокрация, двайсетте последни години. Демокрация, това означава, че е кратно на народа, би трябвало да излиза от народа, от обществото, но ние наблюдаваме не демокрация, а партокрация. Нароиха се политически партии, членовете на които се сменят, има политическа и партийна мимикрия, номадство, които породиха и пълната липса на обществено доверие.

Това, което наблюдаваме в Катуница, звучи като революционна ситуация, при която хората могат, но не искат да живеят постарому, а управляващите искат, но не могат да управляват постарому. Има пълна липса на отговорност в рамките на тези 20 години, сринатото доверие на държавните органи, липсата на доверие в партийните органи.

Фокус: Какво може да тушира напрежението в Катуница?
Нонка Матова: Не е въпрос само на оставки. Въпросът е редът да го има и той да бъде един за всички, не може да има равни и сред тях някои да са по-равни. Хората искат справедливост, мярката да бъде една за всички и да се прилага не когато му дойде времето, а сега, веднага. Време е хората да се организират в своите граждански, а не партийни организации и да има стремеж и визия към нещо добро, към някакво развитие към ценностната система, възстановяване на изконната морална ценностна система на българина. Нещата са много лоши във всеки един аспект.

Видя се, че ние нямаме нито държавническо отношение, нито професионализъм, с който да бъде разрешен въпросът. Ако бяхме нормална държава, трябваше да има звено, което да прави анализи. Аз не го съзирам, нито в МВР, нито на друго място. На каква армия да разчитаме с тези 20 000-30 000 души, от които половината са секретарки? МВР с този формат – какво остана от него, опитват да се продават и стадионите, на които тренират полицаите. Хората вече не желаят да живеят постарому, да плащат дълговете на някой друг, към тях да се подхожда като към хора, които трябва да дават и заради другия, а другия го виждат спокоен как е оставен да не плаща и да разполага с всички механизми.

В град Пловдив, който не прави изключение от други градове, има една знаменателна улица – улицата към КАТ, която е през един от ромските квартали. На всеки ъгъл през няколко метра се предлагат контрабандни цигари. Какво е това, след като точно по пътя към КАТ минават патрулки към полицията? Къде е персоналната отговорност на полицая, който не изпълнява своя обществен договор, защото всички ние му плащаме като данъкоплатци.

Фокус: Според вас какъв е професионалният подход в този случай?
Нонка Матова: Има професионален начин за разрешаване на ситуацията, в момента ескалира и напрежение в пловдивските ромски квартали, както и сред всички жители на град Пловдив. Моите колеги от МВР, от Областната дирекция на полицията, със съответните служители от специалните служби – Контрол на общоопасните средства, би следвало да минат през ромските квартали и на всички агитки и потенциално опасни да съберат всички средства, които биха могли да послужат за нараняване и като нападателни средства срещу околни, независимо кои и какви са те. Апелирам директора на Областна дирекция на МВР да се проверят кварталите и да се събере хладното оръжие, включително боксове, брадви, боздугани, ножове, вериги, режещи инструменти, за да могат да бъдат спокойни жителите на Пловдив от всички квартали без изключение. В противен случай би могло да се стигне и до ответна реакция от останалата част на населението, която би могла да реши, че трябва да отговори на удара с удар. Не е желателен такъв излаз, смятаме, че с професионализъм, с много такт, добра воля и познаване на материята, бихме могли да излезем от ситуацията с чест и достойнство като българи, а и Пловдив - като мултиетнически модел на разбирателство.

Фокус: По какво си приличат проблемите на Пловдив с други градове и по какво се различават?
Нонка Матова: Проблемите са идентични. На първо място - липса на държавност, на държавническо отношение, на каквато и да било сигурност в страната. Няма нито една инвестиционна банка в страната, всички дават едни пари и вземат пари прим. Къде отиде подкрепата за изконната българска трудолюбивост и изконното българско желание за инвестиция? Къде е държавата, къде са законите? Хората искат да имат спокойствие и сигурност. В рамките на това целият държавен апарат трябва да бъдат в едно цяло, в един синхрон и координация – МВР, Прокуратура, съд.

Фокус: Започна ли официално вашата кампания?
Нонка Матова: Кампанията започна, тази седмица ще бъде обявена официално. Обичайно тя се провежда в срещи с хората, с всички координатори.

Фокус: Какво ви казват хората на тези срещи?
Нонка Матова: Въпреки наложеното медийно затъмнение върху моята персона, се оказва, че хората не са ме забравили и тази кандидатура ги доведе до ентусиазъм да има за кого да гласуват. Тези 40 %, които не желаеха да гласуват като отвратени от ситуацията и липсата на държавническо отношение, точно те в момента са ентусиазирани. Ние разчитаме на техния вот, на техния глас, на гласа на професионалистите и на тези, които са съпричастни към каузата, към мисията на Тракийските дружества в България. Искаме Пловдив да бъде един еталонен, с постоянна заетост град, който да допринася за прославата на Тракия, на нашата България по света.

Налагат ни се определени политически лица, идвайки дали чрез заплащане на гласове, дали чрез други отречени методи, но които са факт, взимайки държава или община за няколко години като на концесия. Този район е изчерпан като на концесия в очите на хората и се стига до такава ситуация като в Катуница. Съюзът на тракийските дружества като гражданска организация е крайно време да се опита да направи възстановяване на модела - обществото като градивно, да форматира държавата по свой образ и подобие.

/Агенция "Фокус"

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн