Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Храмът „Св.цар Борис-Михаил" бе тържествено осветен

Храмът „Св.цар Борис-Михаил" бе тържествено осветен и открит днес. Тракийско дружество „Лазар Маджаров" е инициатор на неговото строителство. В 8,30 ч.  започна утринна служба, по-късно бе извършен църковен ритуал по обновление на храма, а след това владиката отслужи Света литургия.
Храмът ще бъде стопанисван от Младежки културно-просветен център „ИХТИС". "Ние за този храм мислим от 3 години, а и по принцип днес е Празник на двама много големи наши свети отци, наши сподвижници Св. Марк Ефески и Св. Макарий Велики Египетски и много се радвам че точно на този ден отваряме, за да проповядваме православието" - сподели председателят на сдружението Димитър Златев.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХРАМА
Строителството на параклиса започва през 2001 г. по инициатива на тракийско дружество „Лазар Маджаров" - Сливен. Средствата се набират от дарители - предимно потомци на тракийски българи. Проектът е дарение от арх. Мария Енчевска. Строителните работи са изпълнени от фирма с ръководител инж. Христо Болярски. Иконостасът е изработен по проект на художника Александър Дойчинов. Поради недостиг на средства, работата по довършване на сградата е преустановена. И поради неизяснен статут тя остава безстопанствена. В последните години мястото се превръща в свърталище на бездомни и престъпни лица, които вършат кощунство както върху сградата, която е въздигната на осветен терен, така и срещу хилядите православни християни на гр. Сливен.
След около 10 г. (на 9.12.2010 г.) Младежки културно-просветен център „ИХТИС" организира обществено обсъждане, свързано със съдбата на изоставения параклис. По инициатива на сдружението през 2011г. Сливенска митрополия отправя писмено искане Община Сливен да дари сградата на Митрополията. Общинският съвет с решение № 1148 от 24.01.2011 година дарява недовършената сграда и така се слага край на поругаването на една светиня. С решение на Епархийския съвет на Сливенска митрополия сдружение „ИХТИС" получава правото да стопанисва и духовно да обгрижва храма.
По това време изоставената сграда е в окаяно състояние. Липсва и строителна документация. Още същата година започва дарителска кампания и със събраните средства ремонтните дейности се възобновяват. Със средства, дарени от Фондация „Плиска" и православните християни на гр.Сливен, следите от некачествения строеж по сградата са заличени и тя е окончателно завършена и оборудвана с всичко необходимо, за да бъде действащ храм. Стенописите в храма са дело на Живка Иванова-Вълкова. Така става възможно на 19 януари 2012 година храмът да бъде осветен от Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий и да отвори врати.
/ sliven-news.com

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн