Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ЦР на СТДБ по повод предстоящата на 26 март 2018 г. във Варна среща между Жан Клод Юнкер, Доналд Туск, Реджеп Таип Ердоган и Б. Борисов

26 март е паметна  дата в летописа на Съюза на тракийските дружества в България и една от най-славните и героични страници от българската история, чиято значимост може да се съизмерва с дати като 3 март и 6 септември.
На тази дата почитаме Деня на Тракия  и се покланяме пред подвига на българските войни и опълченци, загинали за освобождението и единението на Родината.

26 март е ден на триумф, но и на трагедия, защото е свързан с разорението на тракийските българи през 1913 г. Традиционно на този ден почитаме паметта на хилядите тракийци, прогонени родните си места, които остават в турско, а бежанците намират подслон в освободеното Отечество. Въпреки гоненията, тракийци остават верни на девиза „Не забравяйте, но не отмъщавайте”.

26 март е един от най-ярките символи на българската памет, която трябва да тачим и почитаме, защото народ, който не уважава миналото си, няма бъдеще!
Тази година Денят на Тракия съвпада със срещата във Варна между Жан Клод Юнкер  -председател на Европейския съвет и Доналд Туск - президент на Европейския съвет с президента на Република Турция Реджеп Таип Ердоган. Домакин на срещата ще бъде Бойко Борисов -  министър-председател на Република България.

Съюзът на тракийските дружества като обществено-патриотична организация, която участва в живота на България със загриженост за държавата и през призмата на интересите на потомците на бежанците от Тракия и Мала Азия, напомня, че Българският парламент и правителството имат своя дълг към наследниците на прогонените българи да получат сто години по-късно морално и материално обезщетение за своето имущество, което е било заграбено и сега се ползва от съвременната турска държава.

СТДБ напомня на ръководителите на ЕС и на министър-председателя на Република България, че резолюцията на Европейския парламент от 2008 г. обвързва възможността за членство на Турция в ЕС с разрешаването на откритите въпроси със съседните страни, в т.ч. и на ТРАКИЙСКИЯ ВЪПРОС.

СТДБ очаква държавническа позиция по Тракийския въпрос, която да отговаря на законните интереси на стотиците хиляди граждани на Република България - потомци и наследници на бежанците от Тракия и Мала Азия. Убедени сме, че с добра воля и в подходяща форма на обсъждане може да се стигне до взаимно приемлив за Република България и Република Турция резултат.

СТДБ пожелава успех на срещата във Варна на ръководителите на ЕС с президента на Република Турция при домакинството на министър-председателя на Република България и  настоява за  обсъждане на въпросите от взаимен интерес на принципна основа, без допускане на възможности за двоен стандарт при вземането на съответните решения.

20 февруари 2018 г.
гр. София

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн