Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на ЦР на СТДБ относно неспособността на Вселенския патриарх Вартоломей да защити достойнството на православието

Съюзът на тракийските дружества в България изразява своята критична оценка за неспособността на Вселенския патриарх Вартоломей да защити достойнството на православието във връзка с решението на турските власти за превръщането на църквата „Света София“ в джамия.

Известен факт е, че  Вартоломей не пропуска случай да демонстрира превъзходство и претенции, че той решава проблемите на православния свят, въпреки канона, съгласно който Вселенският патриарх е пръв сред равни.

Случаят с превръщането на най-големия православен християнски паметник „Св. София“, който е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО, предостави на Вселенския патриарх възможност да докаже на дело претенциите си „свръхпатриаршеска“ власт като защити честта на православието. Невъзможността му да се справи с предоставената историческа възможност, е поредното доказателство за липсата на авторитет и признание на Вартоломей като представител на православието в Турция.  Това е логичен резултат  от неговите  многократните опити за разкол в православния свят, от демонстрираното безцеремонно отношение към останалите поместни църкви и неуважение на тяхната самостоятелност. Такъв е случаят с периодично отправяните заплахи за забрана на богослужението на български език в българските храмове в Одрин, искането му за премахване на паметника на Антим I от двора на Одринския храм „Свети Константин и Елена“ и др.

Неспособността на Вартоломей да обедини православния свят е очевидна за властите в Турция, за които Патриаршията в този й вид няма никаква стойност.

Съюзът на тракийските дружества в България призовава патриарх Вартоломей да коригира поведението си,  да се посвети на единството на православния свят и да отстоява неговото достойнство пред властите в Турция. Ако смята, че му липсват сили и воля за подобно начинание, то нека се оттегли от заемания пост!

10 юли 2020 г.
гр. София

Позицията е публикувана от Агенция ФОКУС: http://www.focus-news.net/news/2020/07/11/2789176/sayuzat-na-trakiyskite-druzhestva-izrazyava-kritichna-otsenka-za-nesposobnostta-na-vselenskiya-patriarh-vartolomey-da-zashtiti-dostoynstvoto-na-pravoslavieto-vav-vrazka-s-prevrashtaneto-na-tsarkvata-sveta-sofiya-v-dzhamiya.html

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн