Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на ЦР на СТДБ

Относно: решението на турските власти за превръщането на храм-паметник „Света София“ в действаща джамия

Съюзът на тракийските дружества в България изразява своята загриженост от плановете на турските власти да превърнат в джамия най-големия православен християнски паметник „Св. София“, който е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това би бил опасен прецедент, създаващ условия за конфронтация на религиозна основа на Балканите и в Европа.

Построена през VI в. като църква на Константинополската патриаршия, в продължение на 900 години тя е централен храм на православния свят. След превземането през 1453 г. на Константинопол от османците „Света София“ е превърната в джамия. През 1935 г. Мустафа Кемал Ататюрк я обявява за музей като част от реформите за превръщането на  Турция в модерна светска държава. Днес, този музей е един от символите на Истанбул, в който си дават среща хора и култури от цял свят.

Съюзът на тракийските дружества в България счита за неразбираем опита да се чертаят разделителни линии и да се ревизират постиженията на модерната турската държава, в която са създадени възможности за функционирането на различни религиозни общности и цивилизации.

Призоваваме турските власти да ревизират решението си за превръщането в джамия на „Св. София“ и да се възползват от универсалния характер на този културен шедьовър.

10 юли 2020 г.
гр. София

Позицията е публикувана от Агенция ФОКУС: http://www.focus-news.net/news/2020/07/11/2789172/sayuzat-na-trakiyskite-druzhestva-v-balgariya-prizovavat-turskite-vlasti-da-revizirat-reshenieto-si-za-prevrashtaneto-v-dzhamiya-na-sv-sofiya.html

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн