Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Калта за кирпич не става

Автор: Чавдар Георгиев, член на ВК на СТДБ

Вековете са донесли до наши дни легендата за Кубратовия сноп пръчки, за синовете му и неговия завет „Съединението прави силата“. Но легендата не казва, че заветът важи за мъдри хора, способни да прозрат дълбокия му смисъл, че не става дума за обикновен аритметичен сбор, а за единение около обща цел, идея или кауза, важи за хора силни, способни да подчинят егото си на общата цел, важи за хора с воля да постигнат тази цел.

Капките се събират в струйка, струйките в ручей, ручеите в поток, потоците в река. Тече тракийската река и носи паметта за трагични събития, за героични хора, за подвизи, възпети в песни, за вековни обичаи и традиции. Тече тракийската река и напоява земите с паметници, чествания, конкурси, книги, събори и инициативи, изложби, фестивали и срещи. Реката става все по-голяма и по-мощна, няма спиране. Напоява все повече и повече!

Решава някой да отклони малко вода от реката, за да полее собствената си нивичка, дръвче да ашладиса, реколтичка някаква да си отгледа. Отклонява я, но водата нещо застоява, не попива и нивичката се заблатява, чува се само крякане. Ръководството на СТДБ се срещнало с руския посланик. Представители на ЦР на СТДБ положили венец на паметника на Съветската армия. Река „Тракия“ напоявала руските земи. Защо?

Питайте дедите си, защо са бягали от турския ятаган към руските земи и сега там има половин милионна диаспора. Питайте защо капитан Петко войвода е отишъл на среща с руския император. Питайте защо Западните велики сили разпокъсаха Санстефанска България и наложиха Берлинския договор, защо с Ньойския и Лозанския договори откъснаха жива плът от снагата на България, защо британските и американските съюзници бомбардираха градовете ни през Втората световна война, а Чърчил поиска да ни превърне в картофена нива, а пък Съветската армия влиза в България и не произвежда нито един изстрел.

Питайте, но свалете черните очила!

Ние помним историческите факти! А вие?

Калта за кирпич не става.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн