Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на независимостта!

На 22 септември  честваме едно от най-значимите събитие от новата ни история. На този ден през 1908г. в тържествена обстановка в църквата “Св.Четиридесет мъченици”  на старопрестолния Царевец, е обявена независимостта на България.

Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г., е сред паметните исторически събития, заели заслужено място в историята на българската държава. С този акт се издига международният авторитет на страната ни и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави.

Провъзгласяването на независимостта, според думите на тогавашния министър-председателя Александър Малинов, е "дело, чисто българско, продиктувано само от български чувства и български интереси".

В ден като днешния, когато с респект си спомняме за тази дата, е добре да си дадем сметка, че българската кауза е имала успех тогава, когато политиците са действали като национални лидери, загърбвайки  партийни сметки и лични пристрастия.

Това е най-големият български празник, съизмерим със Съединението и 24-ти май.  Да ни е честит Денят на независимостта!  Нека отдадем почит на дедите ни, които през 1908 година ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти и да бъдем достойни продължители на тяхното дело!

Красимир Премянов,
Председател на СТДБ                                       

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн