Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Честит Ден на Съединението!

Скъпи тракийци,

Денят на Съединението на България е сред паметните исторически събития, заели заслужено място в историята на българската държава.

На 6 септември 1885 г., само седем години след Берлинския конгрес, на който България е разпокъсана на части, българският народ нарушава волята на Великите сили. Бунтовническите войски начело с Чардафон Велики влизат в Пловдив и принуждават губернатора на областта да предаде правомощията си. Българският княз Александър Батенберг приема и признава Съединението на България.

Дейците на Съединението, в което активно участват и тракийци,  дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти, когато общата кауза в името на България е над всичко.

Днес за пореден път с болка може да констатираме, че българските политици не са научили уроците от Съединението. Разединението, което демонстрират, е пагубно за България, чиито интереси изискват национална отговорност за реализиране на завещания ни идеал, изписан на сградата на Народното събрание: „Съединението прави силата”.

Нека в днешния ден да отдадем заслужена почит на всички патриоти, които с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България поставиха националните интереси над политическите  си пристрастия, превърнаха в реалност идеалите за териториална и държавна цялост на Отечеството и издигнаха международния авторитет на страната!

Честит празник!

Кр. Премянов,
Председател на СТДБ

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн