Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха паметта на загиналите за освобождението на България от османско владичество

На 3 март 2023 г. Кр. Премянов, Кр. Беломорски, член - кор. проф. Георги Михов, Зорница Радонова и Искра Чернева от името на СТДБ и на софийското тракийско дружество положиха венци и цветя пред паметниците на Царя Освободител и на Българския  опълченец в знак на признателност за освобождението на България от османско владичество през 1878 г.

Тракийци, върху които още тегнат последствията от кръвопролитните войни в миналото, свято тачат паметта, ценят свободата и загиналите за нея. Затова в цялата страна пред паметниците на руските освободители и българските опълченци, те отдадоха почит, свеждайки глави пред героите, загинали за да я има България.

3 март 1878 г. е първата от трите големи дати, която заедно с 6 септември 1885 г. и 22 септември 1908 г., бележат Освобождението, Съединението и Независимостта на България.

Без освободителната мисия на православна Русия, без подвига на хилядите знайни и незнайни руски воини и българските опълченци, България можеше да я няма на географските карти!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн