Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Иван Гранитски е носител на Националната литературна награда „Николай Хайтов“ за 2021 г.

Националната награда „Николай Хайтов“, учредена през 2010 г. от Община Смолян, Министерството на културата и Съюза на българските писатели, се присъжда на български автори на белетристични и публицистични творби, които пишат в Хайтовата литературна традиция.

Председателят на СБП Боян Ангелов, който оглавява журито, оценяващо творбите подчерта, че Иван Гранитски се удостоява с наградата за цялостно творчество.

„Единодушно журито реши наградата да бъде връчена на Гранитски като блестящ писател и публицист, който през десетилетията е показвал своята българска гордост. Той създаде издателство „Захарий Стоянов“, което се превърна в най-българското издателство“, допълни председателят на СБП.

Издателство „Захарий Стоянов“ издаде 16 тома на Николай Хайтов, което според Боян Ангелов е епохално дело, в основата на което е удостоеният с наградата писател и публицист.

Тези 16 тома показват до каква степен Хайтов е може би най-мащабният след Вазов, дълбоко свързан с българския национален дух писател, каза Иван Гранитски, получавайки наградата на името на автора на „Диви разкази“. Той определи отличието като признание и за дейността на издателство „Захарий Стоянов“.

Ръководството на СТДБ честити на своя колега и приятел голямата награда и му пожелава здраве, нови творчески успехи и да бъде все така активен  в защита на тракийската кауза!

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн