Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Тържественото честване в София на 26 март-Ден на Тракия, отразено в медиите

Тържественото честване в София на Деня на Тракия беше отразено в печатните и електронни медии. Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Очаквам България да не остава само в ролята на домакин, подчерта президентът, 26.03.2018, Епицентър,бг.

Радев за срещата във Варна: Борисов да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела!

България трябва да поиска компенсации и репарации за съдбата на тракийските българи, прогонени от своите земи преди повече от 103 години, категоричен е държавният глава.

Президентът Румен Радев заяви, че очаква България не само да е домакин на срещата ЕС-Турция във Варна, но и да постави важни за страната ни въпроси, предаде Нова телевизия. Те са свързани с идеята Турция да не се меси във вътрешната ни политика, както и в религиозните въпроси, подчерта той.

Държавният глава заяви това пред медиите, след като участва в тържествата по повод 105-годишнината от Одринската епопея и за Деня на Тракия.

Според президента Радев България трябва да поиска компенсации и репарации за съдбата на тракийските българи, прогонени от своите земи преди повече от 103 години.

„Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетение на тракийските бежанци”, бяха точните думи на Румен Радев.

В късния следобед днес в резиденция Евксиноград край Варна се провежда дългоочакваната среща ЕС – Турция, на която България и премиерът Бойко Борисов е домакин. За нея пристига президентът на Турция Реджеп Ердоган, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Разговор между българския и турския президент в рамките на срещата на върха във Варна не е предвиден. В края на миналата седмица Румен Радев прие поканата на Реджеп Ердоган за среща и предложи тя да се проведе по време на форума на високо ниво на НАТО през юли.

Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да бъде премълчаван от никакви съображения, подчерта президентът, 26.03.2018, Епицентър,бг.

Радев: Прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет!

На тържеството бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители и граждани.

В деня на посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган у нас за срещата ЕС – Турция президентът Румен Радев поиска на нея да бъде поставен въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци и за ненамеса на Турция във вътрешните ни работи, отбелязва БТВ.

Държавният глава направи този коментар както в словото си, така и пред журналистите при отбелязването на 105-годишнината от превземането на Одринската крепост по време на Балканската война.

"Разрушените домове и прекършените съдби на тракийските българи не успяха да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува", заяви президентът Румен Радев по време на тържествено поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата, предаде агенция „Фокус“.

"Преди 105 години на днешния ден, камбаните на храма „Александър Невски" възвестиха падането на Одрин. Тази славна военна победа бе триумф на българския национален дух, въплътен във войниците и командирите по бойните полета на Тракия. Но тази победа остана в хрониките. Последва я политическо поражение, довело до една от най-големите национални трагедии - преследването, изтреблението и разорението на тракийските българи", заяви държавният глава.

"Войнската доблест и непреклонност не могат да изкупят слабостта нито на някогашните, нито на днешните политици", продължи в словото си държавният глава, цитиран от „Фокус“.

„В този славен ден на Тракия, мястото на всеки български държавник е тук, сред вас. Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и заедно да отстояваме правата ви на български граждани", заяви Румен Радев. "Въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци е част от този ангажимент и той не може да бъде премълчаван от никакви съображения. Това е въпрос на справедливост и национално достойнство. Търсенето на решение за този казус не е анахронизъм, а е част от съвременния европейски прочит на историята. Той е в духа и практиката на днешната международна политика и българското общество няма да допуснат историческата истина да се преиначава, а горчивите факти да се замитат под килима на геополитическите съображения", каза още Румен Радев.

Събитието се проведе пред паметника „Одринска епопея“ в градинката до църквата „Св. Николай Софийски“. В тържественото поклонение взеха участие още вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, народни представители, общински съветници и десетки граждани.

По повод годишнината на Одринската епопея в столичния храм „Св. Николай Софийски-Нови“ беше отслужена панихида в памет на българските войни, загинали по тракийските полета.

http://epicenter.bg/article/Radev--Prekarshenite-sadbi-na-trakiyskite-balgari-ne-uspyaha-da-izpepelyat-rodovata-pamet/150303/2/0

 

Корнелия Нинова в Деня на Тракия: Всички, като един, да защитим националния интерес на България. 26.03.2018, Епицентър,бг.

Не сме забравили събитията от историята на България, които са я направили горда, независима и суверенна държава, изтъкна тя

Поклон пред паметта на българската армия, пред подвига на офицерите и войниците, които изтръгнаха с голи ръце телените заграждения на Одринската крепост и превзеха турските редути, заяви лидерът на БСП.

„В Деня на Тракия почитаме паметта на хиляди тракийски мъченици - на тези, които оставиха костите си по дългия път към България и на тези, които до края на дните си останаха с отворени очи към родните си огнища. Поклон пред паметта на българската армия, пред подвига на офицерите и войниците, които изтръгнаха с голи ръце телените заграждения на Одринската крепост и превзеха турските редути.”

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на Тракия. Нинова участва в тържествата по повод на 105-годишнината от Одринската епопея.

Събитието се проведе пред паметника „Одринска епопея“ в градинката до църквата „Св. Николай Софийски“. На него бе и президентът Румен Радев.

„Днес им отдаваме уважение и показваме, че не сме забравили онези събития  от историята на България, които са я направили горда, независима и суверенна държава. Точно днес, на деня на Тракия, ние, българските политици, трябва да докажем, че тя е такава и сега и като един да защитим националния интерес и правата на българските граждани”, каза още лидерът на левицата.

Заедно с нея пред паметника на тракийци се поклониха председателят на БСП-София Калоян Паргов, председателят на Тракийските дружества и дългогодишен депутат от БСП Красимир Премянов.

http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova-v-Denya-na-Trakiya--Vsichki--kato-edin--da-zashtitim-natsionalniya-interes-na-Balgariya-/150321/2/0

 

Красимир Премянов: Тракийските българи чакат своята справедливост, нашата сърце и душа са в рамките на достойната история, 25.03.2018, БГНЕС

На 26 март, Денят на Тракия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на върха Европейски съюз – Турция, чийто домакин ще бъде град Варна.

Денят на Тракия е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия.

Случайно или не 26 март е избран за визитата на Ердоган в България.

БГНЕС потърси за коментар Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Премянов, който е потомък на бежанци от Лозенград, подчерта, че България винаги е заявявала желание за добросъседски отношения с Турция.

„Варна не за пръв път е домакин на среща, в която участва турски държавен или правителствен лидер. Преди много години при едно подобно посещение, което се състоя още преди военния преврат от 1980 г., отношенията между нашите страни се усложниха, защото България категорично беше поставила въпроса за защита на националните интереси в двустранните отношения“, припомни той и добави: "Днес срещата е в по-различен формат. Дали е съвпадение, или нарочно е избрана тази дата не мога да кажа, защото не съм участник в нейната подготовка“.

Според Премянов в Деня на Тракия българските политици, държавници и общественост трябва да имат консолидирана позиция.

„Българската държава трябва да постави пред турската страна въпроса за изпълнение на задълженията на Анкара към София. Не можем да бъдем формални домакини чрез мястото, където провеждаме тази среща. Нашето право на домакинство и фактът, че беше споменато, че ще има двустранна среща позволяват напълно спокойно в политически и дипломатически стил, но категорично да се припомни на турската страна необходимостта да се реши въпросът на тракийските българи. Той засяга както моралното задължение на турската страна заради геноцида над тракийските българи през 1913 г., така и въпроса с обезщетенията, но окрадените и прогонените българи“, заяви Премянов.

Той посочи, че за нашите мащаби като население става дума за огромни цифри: около 60 000 души от всички възрасти, които са унищожени физически по най-жесток начин и други над 300 000, които са прогонени от родните места и всичко им е взето.

„Не случайно през 1925 г., когато е подписан Ангорският договор доброволно от двете страни, тази тема е засегната и поставена като тема, която трябва да намери своето решение“, каза още Премянов.

По повод на думите на президента Ердоган, който многократно през последните години заявяваше, че неговото сърце и душа са с Кърджали и други балкански градове, които днес обаче не са част от Турция, председателят на Дружеството на тракийските българи каза: „Нашата душа и сърце трябва да бъдат в рамките на достойната история. Високо самочувствие и надежда, че България ще бъде просперираща и уважавана страна не само на Балканите, но и в Европа и света. Това дава всички основания да подчертаем своя суверенитет и да заявим, че никой няма право пряко или косвено да заявява каквито и да било претенции към България независимо дали става дума за душевен или политически план“.


Според него не трябва да се връщаме към историята по начина, който го прави турският президент, защото тогава може и България да предяви претенции, а „това няма да ни доведе до никъде“.

„В същото време трябва да осигурим справедливост за нерешените въпроси от миналото. Тази справедливост засяга правата на тракийските българи“, категоричен е Красимир Премянов. /БГНЕС

http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4575730/

 

Евро-турски сблъсък на българска територия 25.03.2018, БГНЕС

На 26 март във Варна ще се състои ключова среща Европейски съюз – Турция, която ще се проведе в атмосфера на засилващо се недоверие между Брюксел и Анкара на фона на провокативните изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде репортер на БГНЕС.

В срещата на върха, чийто домакин е българският министър-председател Бойко Борисов, ще вземат участие председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Началото й е планирано за 19.00 часа и се очаква да продължи два часа, след което домакинът Борисов и европейските лидери Туск и Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

Очакванията на Турция и Обединена Европа

Официална Анкара очаква от ЕС конкретни стъпки за възстановяването на атмосферата на взаимното доверие, актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и най-вече общи действия в борбата срещу тероризма. Ердоган планира разговори с Туск и Юнкер по въпроса за ангажиментите на Брюксел пред Анкара, както и проблема за противодействието срещу дейността на терористите в европейските държави.

От своя страна Европейският съюз възприема срещата във Варна като платформа за укрепване на сътрудничеството с цел отстраняване на проблемите, натрупани в отношенията с Турция. Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Близкия изток и на Балканите.

Анкара ще настоява за ликвидиране на политическите и изкуствените прегради в преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

Позицията на София и Денят на Тракия

Премиерът Бойко Борисов заяви, че срещата във Варна ще бъде една от последните възможности Евросъюзът и Турция да останат в диалог. Всички имат надежди, че с диалог можем да постигнем съгласие. Аз съм си поставил една-единствена цел - продължаването на споразумението за мигрантите“, посочи Борисов и подчерта, че разплащанията между ЕС и Турция по споразумението трябва да бъдат извършени.

Случайно или не визитата на Ердоган във Варна съвпада с Деня на Тракия. Той е свързан с една от най-големите победи на българското оръжие в най-новата ни история – превземането на непревземаемата според германските специалисти Одринска крепост през 1913 г. по време на Първата балканска война. Но освен с триумфа Денят на Тракия е и ден на скръбта по стотиците хиляди българи, които само няколко месеца по-късно през лятото на същата 1913 г. са прогонени от турската армия от родните си домове в Одринска Тракия. Разорението на тракийските българи, както е останало в историческата памет, потриса със своите мащаби: около 60 000 души от всички възрасти – от пеленачета до старци, които са унищожени физически по най-жесток начин и други над 300 000, които са прогонени от родните места и всичко им е взето.

Според председателя на Дружеството на тракийските българи Красимир Премянов българската държава трябва да постави пред турската страна въпроса за изпълнение на задълженията на Анкара към София, които тя има според Ангорския договор от 1925 г. „Не можем да бъдем формални домакини чрез мястото, където провеждаме тази среща. Нашето право на домакинство и фактът, че беше споменато, че ще има двустранна среща позволяват напълно спокойно в политически и дипломатически стил, но категорично да се припомни на турската страна необходимостта да се реши въпросът на тракийските българи. Той засяга както моралното задължение на турската страна заради геноцида над тракийските българи през 1913 г., така и въпроса с обезщетенията на окрадените и прогонени българи“, подчерта Премянов пред БГНЕС.

http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4575749/

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн