Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Тракийци в Казанлък честваха 85-тата годишнина на Тракийския женски съюз и 50 години фолклорна група „Тракия”

На 24 ноември 2018 г. тракийци в Казанлък честваха 85-тата годишнина на Тракийския женски съюз при Съюза на тракийските дружества в България и 50 години фолклорна група „Тракия”.

Тържеството уважиха Кр. Премянов – председател на СТДБ, Михаил Вълов - заместник - председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД Ямбол, Ваня Мечева - съпредседател на Тракийския женски съюз при СТДБ, Цанко Атанасов - съпредседател на Тракийския младежки съюз при СТДБ и председател на Старозагорското тракийско дружество, Ив. Иванова - секретар на Общинския съвет в Казанлък, потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от страната.

Тържественото честване бе открито от фолклорна група „Тракия” с изпълнение на тракийския химн „Ясен месец”.

Встъпително слово и кратък доклад за дейността на ТЖС и за неговата секция при ТД „Капитан Петко Войвода” в Казанлък произнесе София Парнарова - председател на местното тракийско дружество.

Кр. Премянов - председател на СТДБ приветства жените тракийки като акцентира на тяхната роля за развитието на тракийското движение и припомни делото на Мара Михайлова и Петра Мечева – едната създала, а другата възстановила Тракийския женски съюз. В словото си той постави специален акцент на дейността на Тракийския женски съюз, Тракийския младежки съюз, Тракийския научен институт, вестник „Тракия” и сайта на Съюза за доброто осигуряване дейността на тракийската организация като цяло. Председателят на Съюза припомни борбата, която води организацията за търсенето на историческа справедливост по отношение на тракийските имоти и подчерта, че решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на държавата.

Приветствени слова произнесоха Ив. Иванова от името на община Казанлък, Цанко Атанасов от името на Регионалния съвет и Ваня Мечева от името на ТЖС при СТДБ.

За активна дейност в полза на тракийската кауза Ваня Мечева награди с плакет фолклорна група „Тракия” и Костадинка Димитрова – дългогодишен председател на Казанлъшкото тракийско дружество и председател на ВК на СТДБ. Изявени тракийки получиха почетни грамоти за дейността си, посветена на тракийското движение.

Тържественото честване продължи с празничен концерт, в който взеха участие изявени тракийски изпълнители, фолклорни групи от завод „Арсенал”, от Копринка и с. Енина. Концертът завърши с прекрасните изпълнения на тракийският славей на Странджа Калинка Згурова.


 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн