Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Читалище „Тракия-Пловдив-2008” отбеляза 10-годишен юбилей

Тази година, на най-светлия български празник - 24 май 2018 г. читалище „Тракия-Пловдив-2008“ отбелязва своя 10 годишен юбилей. Читалището е рожба на потомци на бежанци от Тракия, членове на тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ - Пловдив, които носят заветите на своите деди да пазят и помнят, да предават на младите традициите и изконните бит и култура на бежанците от земите, останалите извън границите на България.

Безкористността, упоритостта и родолюбието, жаждата за знание и култура, се оказват решаващи в трудните моменти, които читалището изживява през  тези десет години.

В юбилейния ден  тракийци споменават името на първия председател на читалището - арх. Мария Янева (вечна ú памет), благодарение на която се поставят основите на читалището. Като голям радетел на българската култура, тя завещава на тракийци в Пловдив да утвърждават институцията като средище на богатата култура на Тракия.  През изтеклите десет години читалище „Тракия - Пловдив - 2008г.“ се превърна в място, което съхранява богатите народни традиции и всеки, без оглед на възраст, образование и етнос може да реализира възможностите си и да открие своя талант.

С много усилия и труд тракийци успяха да открият библиотека в Дом Тракия, която разполага с богат книжен фонд. След преместване в нова база, благодарение на будни и четящи хора и на техните дарения, читалището успява да набави значително количество литература. Днес, вече може да се похвали с нова библиотека, благодарение на библиотекаря Благовеста Петрова, която полага неимоверни усилия, за да може читалището да извършва своята основна дейност.

Ежегодно читалището провежда с деца от училищата в района състезание за компютърни умения „Уроците на мишката“, организиран в партньорство с ТД - Пловдив под ръководството на Мариана Алексиева. Привличат се млади последователи, приятели и съмишленици чрез музикални школи (пиано, китара, народно пеене), клуб по математика, изобразително изкуство, творчески ателиета.

На 24 май т.г. членове на читалището и приятели,  празнуваха заедно най-българския празник. Тържеството бе уважено от кмета на район „Южен“ Борислав Инчев. Препълнената зала стана свидетел на изпълненията на ученици от школите по изкуства и участници от любителски колективи.

Председателят на читалището Мариана Алексиева поздрави с цвете всички, за които 24-ти май е професионален празник и връчи почетни грамоти на хората, които безкористно и всеотдайно са помагали през всичките десет години от учредяването на читалището.

Тържеството завърши с музикални поздрави от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“ с ръководител Георги Найденов.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн