Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ЦР на СТДБ, приета на 9 юни 2021 г.

Относно: изявление на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време  на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп

Ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) изразява своето възмущение, несъгласие и протест във връзка с изявланието на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време  на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, цитиран от aa.com.tr.

„Борбата ни е да защитим турската си идентичност. … Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там (в България). Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и  традициите си.“, заявил Карадайъ, подчертавайки, че предците му са дошли от Турция преди 100-150 г.

Припомняме заведената процедура относно обявяването на ДПС в противоречие с Конституцията на Република България от  21 април 1992 г.  по к.д. № 1/91 г.по искане за обявяване противоконституционността на Движението за права и свободи. Тогава седем конституционни съдии бяха на особено мнение, а останалите, за съжаление, допуснаха ДПС и нека това тажи на съвестта им. Защото сегашните изявления показват, че искането е било основателно и ДПС така и не е приела законовите принципи на Република България и продължава да бъде и да се държи като партия на етническа основа, чиито измерения оттекват от чужбина.

Настояваме историята да бъде четена и помнена такава, каквато са я преживяли и предавали от поколения на поколения нашите деди, както и от учените-историци, които съвестно и професионално са запечатали в своите трудове фактите, за да се съхрани истината. А истината е, че османските турци са дошли на територията на българските земи като нашественици и завоеватели, воювали с огън и меч срещу българската ни идентичност, за което разказва и съхранения вековен автентичен български фолклор и историческите извори.

СТДБ е организация на насилствено прогонените от турската империя изстрадали тракийски българи и на техните потомци. Но нашето верую винаги е било завещаното от тракийските войводи: „Не забравяйте, но не отмъщавайте“. Тракийци продължават да очакват компенсация от турската държава за отнетото им имущество, въпреки упоритите ни усилия вече 20 години.

Като най-голямата и авторитетна гражданска непартийна организация в страната СТДБ винаги е бил радетел за укрепване и развитие на добросъседските отношения на Република България с всички балкански страни.. Но и винаги сме били застъпници това да бъде на принципите на равнопостовеност и уважение към историческите факти и разрешаване на спорните въпроси какъвто е компенсацията на тракийските бежанци.

Ето защо, настояваме председателят на ДПС да се извини на българската общественост за демонстрираното от него публично, пред турската страна, недопустимо неуважение към Конституцията на Република България и българския народ.

Ако това не се случи, СТДБ ще третира ДПС като етническа нелигитимна партия, намерила пролука в обществения и политически живот на нашата страна.

9 юни 2021 г.
гр. София

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн