Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Позиция на ЦР на СТДБ

Относно: 3 март като официален празник на Република България

На 3 март 1878 г. в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.  и раждането на свободната българската държава след 500-годишно османско владичество. 3 март е символ на възстановяването на държавността и символизира мечтата за единение на българите в Мизия, Тракия и Македония.

Договорът от 3 март е предварителен, защото идеята за легитимиране на мощна православна славянска държава на Балканите, каквато е Санстефанска България, се приема като заплаха от Запада. Ако тя не беше разпокъсана на  Берлинския конгрес от предците на днешните европейски управници, нямаше да се стигне до Балканската и Междусъюзническата война, и днес нямаше да говорим за тракийския въпрос, който 110 години чака своето решение.

Нека не забравяме, че трудният път на българската свобода минава през националното Възраждане, довело до създаването на самостоятелна църква под името „Българска екзархия“, през подвига на Левски, Ботев и участниците в Априлската епопея, през Плевен, Стара Загора и Шипка, през подвига на хилядите знайни и незнайни руски  войни и български опълченци, отдали живота си за свободата. Това е велик исторически подвиг и никой няма право да пренаписва или да зачерква. Безспорен факт е, че без освободителната мисия на православна Русия, без подвига на хилядите знайни и незнайни руски войни и българските опълченци, България можеше да я няма на географските карти.

Уместно е да припомним, че 3 март става национален празник по времето на Стефан Стамболов и се чества като такъв през всички етапи на новата българска история.

Днес България е поставена пред парадоксално искане за промяна на националния й празник от 3 март на 24 май. Искането за промяна се предлага от конюнктурни политици, които правят пореден опит за пренаписване на историята, за изтриване на паметта и приноса на българите за освобождението.

Съюзът на тракийските дружества в България се противопоставя на посегателствата върху историческата истина, която е безспорна, а тя е, че третата българска държава е създадена след война с вековния поробител Османската империя. В свободна България искаха да живеят тракийските българи. Затова Тракийска организация, която чрез своята многообразна дейност се е утвърдила като институция за съхранение на паметта, е категорично против смяната на 3 март като официален национален празник.

20 септември 2023 г.

гр. София

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн