Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Делегация на СТДБ се поклони пред паметника на Капитан Петко Войвода в Рим

По случай Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България делегация на СТДБ, водена от Краснодар Беломорски, заместник-председател на ЦР на СТДБ,  посети Рим, за да отдаде почит на делото Капитан Петко Войвода пред неговия паметник във Вечния град. Делегацията включваше още: Гено Пухов –  председател на ТД „Яни Попов”- Созопол и заместник-председател на ВК на СТДБ, д-р Ваня Стоянова, член на ВК на СТДБ и научен секретар на ТНИ, Донка Петрова, член на ВК на СТДБ,  Светла Пълева – юрист и Иванка Стоилова – завеждащ библиотеката на СТДБ .

Тържественият ритуал се състоя на 1 юни 2019 г. на хълма Джаниколо, където от 2004 г. сред паметниците на плеяда гарибалдийци се издига и бюст-паметник на известния български революционер. В церемонията взе участие и целият състав на българското посолство в Рим начело с Н. Пр. г-н Тодор Стоянов, Извънреден и Пълномощен Посланик на Република България в Италианската Република. В прочувствено слово Посланик Стоянов говори за патриотизма и себеотрицанието на легендарния войвода и изтъкна колко е важно и днес да носим в себе си искрата на родолюбието, за да бъдем полезни на своя народ и страната си. Краснодар Беломорски благодари за съпричастието към усилията на СТДБ да поддържат жива паметта за Капитан Петко Войвода в сърцето на Европа и за сътрудничеството, превърналото се в традиция. Той разказа накратко за инициативите на СТДБ за отбелязване на 175-тата годишнината от рождението на патрона на Тракийската организация. С венец в цветовете на българския трикольор участниците в тържеството изразиха своето преклонение към българския национален герой и борец за свободата и независимостта на българи, италианци, гърци.

На следващия ден Н. Пр. г-н Тодор Стоянов прие делегацията на СТДБ в българското посолство. В разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с изграждането и поддържането на позитивния образ на България пред външния свят и ролята на патриотични обществени организации като СТДБ за съхраняването на българските традиции, историческа памет и национална идентичност.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн