Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ПП АБВ по повод Деня на Тракия и предстоящата среща на високо равнище между представителите на ЕС и Турция във Варна

Ние от АБВ твърдо и последователно сме настоявали за полагане на непрестанни усилия за утвърждаване на мира и сигурността в региона, за решаване на откритите двустранни въпроси с цел укрепване на доверието, развитието на сътрудничеството и поддържането на взаимноизгодни добросъседски отношения. Това обаче не трябва да се случва в ущърб и за сметка на интересите и правата на българите по света.

Считаме, че българското правителство пропилява възможностите, които председателството на Съвета на Европейския съюз ни предоставя, за включване в дневния ред на ЕС на въпроси от непосредствено значение за България.

26 март официално е обявен от българското правителство за Ден на Тракия. Същата дата е определена и за среща на високо равнище между представители на ЕС с турския президент във Варна.

Това съвпадение на датите може да е преднамерено, може и да е случайно, но то е пореден повод да издигнем своя глас в защита на българските национални интереси като заявим ясно, че тракийската кауза не е изоставена и изразим вярата си, че въпросът за обезщетяването на обезправените тракийци може да намери справедливо решение.

Напълно подкрепяме позицията и усилията на Съюза на Тракийските Дружества в България, който от години аргументирано настоява пред държавните институции Тракийският въпрос да намери приоритетно място в двустранните отношения с Република Турция.

Пълният текст на Декларацията можете да прочетете в рубриката АКТУАЛНО – Позиции.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн