Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ПГ на БСП по повод Деня на Тракия

По повод Деня на Тракия - 26 март, ПГ на БСП излезе с Декларация, която беше прочетена в 44-тото  НС от пловдивския депутат  д-р Георги Йорданов.

26 март е Денят на Тракия, припомни от парламентарната трибуна депутатът Георги Йорданов. Това е дата, на която честваме решителна победа, довела до края на Балканската война. На същата дата, тази година във Варна ще се проведе среща между Жан-Клод Юнкер - председател на ЕК, Доналд Туск - председател на Европейския съвет и Реджеп Ердоган - президент на Турция. Българският премиер Бойко Борисов е домакин на знаковата среща.

От БСП настояват България твърдо да брани националния си интерес, а не само да посредничи между ЕС и Турция. В декларацията се припомня историята от времето на Балканската война и подвигът на българските войни, загинали при превземането на Одринската крепост. За съжаление само след няколко месеца сме свидетели на едно от най-драматичните и трагични събития в българската история - геноцидът и преселението на тракийските българи от родните им места в Източна и Западна Тракия, който пряко засяга над 300 000 българи, припомнят социалистите.„Неслучайно признателните ни деди още в далечната 1914 година обявяват 26 март за Ден на Тракия, а българското правителство го признава официално през 2006 година.

Оттогава всички български патриоти, офицерството и Българската православна църква честват 26 март като общобългарски празник. „И той е толкова значим днес, защото освободителната Балканска война е, за съжаление, рядък, но велик пример за единство в нашата история. Това е битка не само за териториално обединение. Това е еманацията на мощния порив и духовна съобщност между българите. Народът ни ярко и категорично демонстрира своята воля за единство, волята си за осъществяването на своя национален и морален идеал”, се казва в декларацията на БСП.

„Уважаеми колеги, обърна се Йорданов към депутатите, нека и ние бъдем така единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия. Нека да почетем всички онези, чиято общонационална кауза е била единението, а не разделението, разбирателството, а не конфронтацията, родолюбието и патриотизма, а не политическите боричкания. Ние все още сме длъжници пред паметта и саможертвата на предците, които създадоха българската държава и на тези, които дадоха живота си за обединението на нацията”.

От БСП призовават идеалът на всички политически сили да бъде „България с възродени икономика, култура, наука и образование. България, чиито граждани не емигрират по света, а се радват на достоен живот в родината си”.

„И нека не забравяме нашия дълг пред тракийските българи и техните потомци!  Защото България все още е в дълг и българското правителство е длъжно да не остави тракийския въпрос да потъне в забвение. Затова настояваме справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде  поставено пред турската страна на най-високо ниво".

Пълният текст на Декларацията можете да прочетете в рубриката АКТУАЛНО – Позиции.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн