Актуално - Позиции
 
 


Тракийски дружества
Декларация на ЦР на СТДБ по случай 115-та годишнина на Илинденско-Преображенското въстание

Днес, 18-ти август 2018 година отново сме се събрали, за да почетем великото дело на загиналите за свободата българи от Тракия и Македония. По тракийска инициатива спазваме свято тази традиция от началото на 20-те години на миналото столетие. Прекланяме се пред  героизма на участниците в едно от най-значимите и кървави освободителни въстания в българската история за разкъсване оковите на османското владичество по българските земи.

Десетилетия наред Великите сили и конюнктурни правителства на балкански държави създаваха изкуствени нации, разделяха народите на нашия полуостров, посягаха на българската история и националната идентичност на милиони наши сънародници. Една от най-драматичните части на този процес бе политиката на разделяне на българите от двете страни на границата между Македония и България.

Времето ще отсъди плюсовете и минусите на  компромисите, които България прави през последните години в името на мира и добросъседството на Балканите. Историческата истина, обаче, е една - Илинденско - Преображенското въстание е въстание на българите от териториите на днешните Република Северна Македония и Република България. След неговия кървав разгром десетки хиляди българи от Одринска Тракия и Македония търсят и намират спасение в България, защото именно България е тяхното общо отечество!

Днес и занапред ние се нуждаем от взаимно уважение и респект към общото ни минало и бъдеще. Без да загърбва целите си за защита правата и интересите на бежанците от Тракия и Мала Азия, СТДБ участва активно за налагане на дух на разбирателство и взаимно-изгодно сътрудничество между България, Македония и Турция. Решени сме твърдо да се борим и занапред за запазване на историческата истина, за трайно и справедливо разрешаване на Тракийския въпрос. Защото той е кауза не само на стотиците хиляди потомци на избитите 60 000 и насилствено прогонените през 1913 година 280 000 души. Тракийският въпрос е въпрос на историческа чест и достойнство за целия народ, мерило за национално достойнство и престиж на Република България.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн